Cea mai fericita tara din lume

13.07.2006 Preluat de pe www.baniinostri.ro

Cum e sa locuiesti in cea mai fericita tara?

Cea mai fericita tara din lume este considerata insula Vanuatu din sudul Oceanului Pacific.

Cel putin asta a reiesit in urma masuratorilor efectuate printr-un nou sistem global de masurare a progresului, cunoscut sub numele de Happy Planet Index, care a fost elaborat de New Economics Foundation si Friends of the Earth, relateaza publicatia britanica The Guardian.

Noul sistem ia in calcul trei factori: speranta de viata, ecologia si cat sunt de multumiti de viata lor locuitorii statului respectiv.

Statul Vanuatu a ocupat prima pozitie, deoarece locuitorii din aceasta insula se considera extrem de satisfacuti de viata lor, speranta de viata se incadreaza in jurul varstei de 70 de ani, iar politica promovata de autoritatile de aceasta tara privind protectia mediului a fost considerata una exemplara.

Cei 200.000 de locuitori ai insulei dezvolta o economie care le acopera doar necesitatile vitale si asta le este indeajuns. Astfel, Vanuatu a ajuns pe primul loc in topul celor mai fericite tari de pe pamant.

Mai mult, printre primele 10 tari care au intrat in acest clasament al fericirii se numara Guatemala, Salvador, Honduras si Columbia.

Acest lucru nu a fost determinat insa de situatia politica, ci de faptul ca in aceste state natura este prejudiciata in mai mica masura decat in statele stabile politic si economic.

In plus, locuitorii statelor mentionate s-au declarat fericiti de situatia lor, desi speranta de viata este mica.

La polul opus al clasamentului se situeaza tarile industrializate si prospere economic.

De exemplu, Maria Britanie se situeaza pe pozitia a 108-a in acest top al fericirii, fiind devansata de Libia, Gabon si Azerbaidjan.

SUA detine locul 105, iar Rusia 172, din cele 178 de tari care au fost incluse in acest clasament.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: