Cetatea Bologa

Undeva langa Valea Draganului, sus pe deal se inalta intre copaci resturile cetatii Bologa. Aceasta cetate a fost donata de regele Sigismund de Luxemburg lui Mircea cel Batran, dupa semnarea tratatului de alianta impotriva Imperiului Otoman in 1399. A fost distrusa pe vremea imperiului Habsburgic de revoltele interne. Cetatea era vasta, dar in vremurile noastre s-au mai pastrat un turn, un zid si ceva idei care ne amintesc ca acolo chiar a fost candva o cetate de aparare.

 

Probabil daca ar fi refacuta, nu cu pietrele de atunci (care sunt atat de rezistente incat se gasesc in valea de langa in starea intacta), ci cu o combinatie de pietre intre cele vechi si cele noi, cetatea ar deveni si interesanta si ar iesi din stadiul de ruina. Pentru ca altfel ar da bine o pensiune langa, program de gratare la cetate sau bere, dar si foarte multa liniste. Asa cum e acum acolo.

 

Redescopera Romania este un proiect Petrom, sustinut de BCRDaciaRomtelecomParalela 45 si Muzeul National al Taranului Roman.

 

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply