Cod de deontologie ?!

La ideea lui Adrian reactioneaza Iulian Comanescu in hotnews, dar si netoo.
Pe scurt, puteti accesa linkurile de mai sus, dar, in 2 cuvinte se propune un cod deontologic ( imi place mai mult sa ii zic asa ) pentru bloggeri. Asta din motivul ca a scrie un blog e, pana la urma, tot o forma de jurnalism. Si blogurile sunt incadrate in formula de jurnalism online.

Pana la urma se propune acolo ca bloggerii sa nu aduca acuzatii, sa lase locul la replica. Sa verifice informatii, sa lase mai jos certurile, scandalul si toate zvonurile care pot provca valuri, sau cel putin sa le trateze cu raspundere si cap.

Ideea e urmatoarea, nu orice blogger e jurnalist. Chiar daca unii practica meseria. Blogul a inceput ca si loc de exprimare a parerilor personale. Si iei o afirmatie, un articol sau orice altceva si il dezvolti la tine in blog. Si bineinteles iti spui parerea strict personala despre ceea ce te deranjeaza, sau iti place. Sau iei un articol din ziar si il rumegi. Frumos. Articolele din ziare, pot fi preluate in conditiile Comunicatului CRP din 04/10/2005

Dar, stai asa, noi facem sau nu facem presa aici. Unde incadram blogul? La pagini personale, la mass media, la divertisment sau unde? Si pe un blog, tocmai din cauza faptului ca e personal nu stai sa scrii numai articole de ziare, numai publicitate, numai chestii comice, sau numai chestii personale. Lucrul asta l-a discutat zoso prin primavara.

Si de fapt, ce vrea sa faca acest cod de deontologie? Sa ingradeasca libertatea de exprimare? Adica eu sa nu zic plm sau de bine lui RDS? Sau sa imbunatateasca asta, si sa zic muie RDS cu poza faptului? Sau, sa punem fluxurile de stiri pe bloguri? Ah, si cum sa verificam informatia? Din minim 2 surse, cum scrie la carte? Si daca avem o chestie noua, sau exclusiva? Devenim credibili sau nu? Si trebuie sa ne divulgam sursele nu?

Daca se adopta asta, vor aparea doua tipuri de bloguri, si anume alea care scriu deontologic si corect (din punctul de vedere al codului). Si restul care o sa ii priveasca pe primii ca pe niste fitzosi si o sa ii injure.

Au mai scris despre asta: Gramos si altii.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

12 thoughts on “Cod de deontologie ?!

  1. Si inca una, chestia asta a aparut ca reactie a ce s-a intamplat in presa saptamana asta? Articolul din Gandul(parca) si reactia tampita a lui Badea ?

  2. propunerea mea ar fi sa se infiinteze un club al blogerilor dupa modelul clubul roman de presa, cu o declaratie de buna purtare la care sa adere cine vrea. nu toti trebuie sa fie bloggeri legitimati sau autentificati dar cine vrea, sa respecte deontologia impusa de un astfel de club! in acest fel unii blogeri ar deveni credibili ca sursa de informatii.

Leave a Reply