Cum faci calculatorul sa mearga mai repede

Cum faci calculatorul sa mearga mai repede

Ma uitam adineauri pe Facebook si am gasit poza asta la Claudiu.
615686 2513688618619 1280301763 o

Daca nu intelegeti ce e in poza de mai sus, va explic pe scurt. E o nenorocire, e o monstruozitate, o minunatie, o chestie de jdemii de euro, un super server, ultra performant. Singura problema pentru serverul ala e ca costa jdemii de euro.

Acum sa ne uitam putin la calculatoarele pe care le avem, putem sa spunem ca ele merg bine? Poate da, dar pana la urma ne oprim in ce stim ca se intampla de ani de zile. Stam dupa becul ala rosu, becul de la hard-disk, asteptand ca acesta sa isi termine treaba, sa termine de scris informatia pe el si asa mai departe. Sa zicem ca pe desktop rezolvam problema asta cu un RAID, dar cine are hard-uri de aruncat in RAID acolo. Dar pe laptop? Cum facem laptopul sa mearga mai repede?

Ii punem SSD. De cand mi-am pus SSD Kingston viteza pe laptop mi s-a dublat. Si ma gandeam ca ma tem ca nu imi ajunge spatiul. Ei bine dupa ce am coborat cu stocarea de la 500 de Giga la 250 de Giga, am invatat sa fiu mai chibzuit, sa mut activitatea online si sa tin pe laptop doar aplicatiile pe care le folosesc zilnic. Altfel nu are nici un sens sa ma chinui sau sa ocup spatiu inutil.

Si trebuie sa recunosc. Am fost mult timp sceptic impotriva SSD-urilor, mai ales dupa ce am auzit ca lui Cosmin i se arsese unul. Dar nu am venit sa anunt ca e bine sa folosim SSD pana cand nu am scos din hard-disk-ul asta tot ce puteam scoate. Si nu m-a dezamagit. Iar daca mie mi-a rezistat hardul, il recomand.
Urmeaza acum sa trec si desktopul la SSD, nu de alta, dar un hard de 1.5 TB, folosit pentru sistem si stocare, a inceput sa dea dume si va crapa cat de curand. Asta pentru un calculator care mai mult sta idle si in priza decat sa proceseze sau sa rontaie ceva.

 

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply