Cum se fabrica Stalinskaya in 10 imagini

Cum se fabrica Stalinskaya in 10 imagini

Saptamana trecuta am fost in vizita la fabrica Stalinskaya. Fabrica este chiar la doi metri de Bucuresti, langa linia ferata care delimiteaza orasul de judetul Ilfov, langa Autostrada A2.

Aparent fabrica de vodca este foarte mica, iar procesele de fabricatie sunt siplificate, atat timp cat fabrica este noua, complet retehnologizata si dotata cu echipamente performante. Am uitat sa intreb cati oameni lucreaza in fabrica, dar mai multi de 30 n-am vazut.

Fabrica foloseste sticle noi. Adica aceste sticle nu sunt refolosite si respalate. Iar sticlele de Stalinskaya reprezinta un element de siguranta al originalitatii votcii. Nu foarte multa lume isi permite sa produca sticle in relief, iar aceste sticle sunt produse exclusiv pentru Stalinskaya. Sticlele, chiar daca vin noi la fabrica, sunt si aici inca o data clatite.

sticlele se spala

Apoi sticlele intra in procesul de imbuteliere. Vodca vine in niste rezervoare, iar de acolo direct in instalatia de imbuteliere, insurubare si timbrare. Un alt element de securitate sunt doapele care sunt prevazute direct cu supapa. Iar aceasta se introduce si fixeaza automat in sticla. Drept urmare daca vreti sa stiti ca beti vodca originala, in momentul in care deschideti sticla, trebuie sa vedeti supapa acolo.

Pe langa asta, apa este adusa din puturi de mare adancime, puturile fabirici, iar aceasta apa, este purificata in instalatiile fabricii.

cum se face vodca

Imediat dupa imbuteliere, sticlele sunt verifiate de oameni pentru a se asigura ca masinile isi fac treaba corect, dar mai ales ca sticlele nu contin impuritati sau vreo eroare tehnologica.

vodca este verificata

Sunt oameni care asta fac. Se uita toata ziua, fara oprire la sticlele care trec prin fata lor si le opresc pe acelea care pot parea suspecte. Sticlele pleaca apoi la inspectie si eventual se reface procesul de productie. Sticlele suspecte nu vor ajunge in comert.

si este inca o data verificata

 

Apoi in drumul spre iesire, alti oameni stau sa fie atenti ca sticlele arata cum trebuie si ca nu au vreo problema. Sunt putini oameni, dar sunt foarte atenti in ceea ce trebuie sa faca. Ati crede ca nu este important, dar necesita foarte multa atentie.

sticlele sunt verificate pe tot parcursul lor

Instalatiile produc undeva la 6000 de sticle pe ora si functioneaza la capacitate maxima. Iar toata aceasta actiune este facuta de catre un calculator. Iar acest calculator este in permanenta conectat la producatorul instalatiilor, astfel incat orice defectiune sa fie remediata in cel mai scurt timp.

totul e verificat pe calculator

Dupa imbuteliere sticlele sunt puse in cutii. Tot de catre un robot si tot automat.

ambalarea sticlelor in cutii

Apoi cutia pleaca spre un alt robot.

sticlele se pun in cutii

Ultimul robot din fabrica preia cutiile de bautura si le aseaza foarte frumos in randuri spre a fi duse in depozit si spre a fi distribuite. Robotul asta face munca a cateva zeci de oameni, care altfel, trebuiau sa ridice cutiile cu bratele.

robotul de incarcare a sticlelor in baxuri

Si apoi, sticlele ajung in raiul oricarui om care bea vodca, in depozit.

depozitul stalinskaya

Iar de aici sticlele pleaca in toata lumea.

Stalinskaya pe care am filmat-o mai devreme, era produsa pentru a pleca in Azerbaijan, dar asta nu e singura piata de desfacere. Cei de la  Prodal ’94 SRL vor sa intre la anul si pe piata din Statele Unite.

Pana la urma cel mai important de la Stalinskaya, sunt premiile obtinute de aceasta vodca. La intrarea in fabrica sunt afisate diplomele  si medaliile obtinute de producator. Una din cea mai importanta medalie a fost obtinuta la un concurs de vodca ruseasca. Daca nu stiti, vodca ruseasca cea mai buna se gaseste pe piata interna din Rusia. Rusii nu accepta vodca straina, ei considerand faptul ca produc cea mai buna vodca din lume. Ei bine a venit Stalinskaya si le-a demonstrat ca nu este chiar asa.  Toate premiile le puteti vedea pe siteul lor.

_MG_3700

Iar cei de la Stalinskaya nu se opresc aici. Iarna asta lanseaza doua noi sortimente de vodca, care intre noi fie vorba, intre cunoscatori, se bat cu Russian Standard si chiar sunt mai bune. Avem asadar Stalinskaya Silver care aduce un gust fin și echilibrat, o bãuturã în care secretul stã în procesul ei de fabricație. Filtratã prin ioni de argint,Stalinskaya Silver va cuceri de la primul pahar.

Iar dacã te numeri printre cei cu adevãrat puternici, atunci trebuie sa incerci Stalinskaya Blue care vine cu o concentrație de alcool de 45%.

Si va mai dau un sfat. Am vazut asta in Rusia. Vodca se tine la congelator.

IMG_0432

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply