Cum te pregătești de cumpărăturile de Black Friday

Cum te pregătești de cumpărăturile de Black Friday

Vine Black Friday, v-ați pregătit ghetuțele? Ah, nu, asta e pentru altă sărbătoare. Listele de cumpărături le-ați făcut? Hai să vedem de ce e important Black Friday și cum se fac cumpărăturile corecte în ziua de reduceri. 

De unde vine Black Friday

Black Friday este pentru americani cea mai importantă zi de cumpărături din an. Acolo este o sărbătoare în adevăratul sens al cuvântului și este puțin diferită față de ce avem noi aici. Dar de ce? 

Reducerile care sunt în magazinele de acolo îi fac pe oameni să se așeze cu noaptea în cap la cozi și să dea năvală în magazine. Și asta dintr-un simplu motiv. Sunt reduceri importante la produsele de anul acesta, pentru a face loc produselor de anul viitor. Cu alte cuvinte de exemplu, în Statele Unite la finalul lunii, veți găsi reduceri importante la televizoarele produse anul acesta, pentru că deja s-au lansat televizoare pentru anul viitor. 

Veți găsi reduceri la telefoanele lansate în primăvară, pentru că deja avem telefoane pentru anul viitor. Avem chiar și noul iPhone, pregătit să intre în magazine. Cam târziu dar a venit

La noi ce se întâmplă totuși? 

Una din marile întrebări de la noi este dacă produsul de la Black Friday a avut prețul mărit înainte de sărbătoarea reducerilor. Aici răspunsul de marketing sună în felul următor: de-a lungul timpului produsele noastre au reduceri pe site în alte campanii promoționale. De Black Friday procentul de reducere se face din prețul întreg al produsului, nu din prețul unei alte promoții. 

Sunt reduceri de Black Friday?

De asta apar voci care spun că era produsul mai ieftin înainte de Black Friday sau că era mai scump. Păi dacă era de ce nu l-ai cumpărat.

Dacă ai un produs pe care vrei să-l cumperi, există și price.ro – un site care analizează prețurile produselor din diferite magazine online și știe să-ți spună și cum s-a modificat prețul produsului în timp. 

Cum se fac cumpărături de Black Friday?

Când spui Black Friday la noi, spui de fapt eMAG. Este principalul magazin online și magazinul care de atâta timp organizează Black Friday în zile diferite față de americani. Chiar mai devreme decât americanii. 

Ați observat că de cam o lună produsele de pe eMAG nu prea mai au promoții extraordinare și că sunt multe produse fără stoc. Aici sunt 2 aspecte, ori produsul este chiar lipsă – cum sunt laptopurile care s-au cumpărat toate, ori sunt produse ”rezervate” pentru Black Friday. 

Dacă vrei să faci cumpărături de Black Friday este bine să ai deja o listă de produse salvate în contul tău de pe eMAG. Alegi acolo și adaugi produsele în coș sau în lista de favorite. Astfel încât în ziua de Black Friday, doar dai click și plătești și ai comandat deja produsele. Bineînțeles, dacă produsele tale nu vor fi la reducere, atunci poți să le scoți din coș, dacă nu mai vrei să le comanzi. 

Cardul salvat în aplicația eMAG

O altă soluție pentru a face cumpărături de Black Friday este să ai cardul deja salvat în aplicația eMAG sau în contul eMAG de pe site. Pentru că astfel nu mai pierzi timp pentru a completa datele cardului. 

Și de preferat este să folosești un card de cumpărături, pe care nu ai toți banii tăi. De exemplu un card Revolut sau al doilea card de la bancă, pe care îl alimentezi doar atunci când trebuie să faci cumpărături, cu suma aproximativă pe care știi că o cheltui. Asta pentru a evita nefericitul caz, când dacă dai de 2 ori click ai putea face de două ori o plată. E mai sigur. 

Ce să cumperi de Black Friday

Dar trebuie să știi că pe eMAG nu vei fi singurul cumpărător. Drept urmare dacă nu ai o listă de cumpărături făcută deja, e cel mai bine să ai o idee despre ce vrei să cumperi și să fii pregătit cu mouse-ul pe ecran sau cu degetul pe telefon vineri dimineața. 

Poate vrei să cumperi un telefon pentru prietenă și nu știi ce e la promoție. Atunci, telefoanele vor fi printre primele care se vor vinde cel mai repede. 

Poate vrei să cumperi un laptop. Și am mai vorbit despre asta. Atunci îl adaugi deja la favorite pentru a știi că alegi cel mai bun produs și că vei fi primul care profită

Sau poate vrei unele din cele mai bune vândute produse de Black Friday, periute electrice la jumătate de preț. Așa au fost în ultimii ani și au avut prețuri foarte bune. Crede-mă nu te vei mai întoarce la o periuță de dinți obișnuită după ce ai luat periuță de dinți electrică. 

Alte promoții bune de tot de Black Friday sunt la detergenți, dar și la alte lucruri din zona asta de curățenie și electrocasnice de bucătărie. Cine știe, poate acum e momentul să-ți iei o mașină de spălat vase. Sau vrei să schimbi mașina ta de spălat

Zicem că la americani sunt reduceri la televizoarele de anul acesta, de Black Friday. Noi vom avea reduceri la televizoarele de anul trecut, pentru că sunt pe stoc. Așa încât ai putea să faci upgrade-ul la un televizor pe Android și cu rezoluție 4K, la un preț competitiv. 

Atenție la Fake-ul Black Friday

În schimb Black Friday nu este numai la eMAG. Multe alte magazine online sau magazine de Facebook vor încerca să te ademenească cu reduceri. Dar aici trebuie să fii atent, să nu pățești ca mine. Eu mi-am cumpărat deja un laptop de la o firmă care avea recenzii dubioase pe internet și am avut emoții mari până când a venit, mai ales că l-am plătit înainte. 

Cel mai simplu este să verifici site-ul de unde faci cumpărăturile sau firma de unde vrei să iei ceva. O cauți pe Google și vezi ce recenzii are. Dacă are recenzii negative sau nu are deloc recenzii, poate te mai gândești odată în fața acestei oferte. Atenție foarte mare și la aceste produse pe care oamenii le vând pe Facebook. Am avut atâtea cazuri de cărămizi livrate în loc de telefoane, de la oameni care au cumpărat pe Facebook sau din surse dubioase. 

Garanția din magazinele online

Și mai e un lucru, între un magazin recunoscut care oferă un anume preț la un produs și un chilipir de pe net din altă sursă. Garanția. Riști să nu ai garanție sau să nu existe cine să îți asigure garanția pentru un anume produs cumpărat de la te miri cine. Da l-ai luat mai ieftin, dar dacă s-a stricat, nu prea îl poți repara. 

Tu ce vrei să-ți cumperi de Black Friday? Te-ai pregătit? Ai făcut lista? Spune-mi în comentarii. 

Ești atent la cumparaturile pe care le faci și știi să faci diferența dintre un magazin oficial și unul ambiguu? 

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply