Daca nu te duci să faci recensământul primești 3.000 de lei amendă sau se mai amână

Daca nu te duci să faci recensământul primești 3.000 de lei amendă sau se mai amână

Am pus o întrebare în titlu, fără semnul întrebării, trebuie să o citești ca întrebare. Dar povestea e simplă. Anul ăsta se face recensământ în România. Vrea statul să știe câți mai suntem și, în principiu, cum trăim. Dacă avem apă caldă, căldură și din ce sursă.

Au fost două opțiuni de a face recensământul. Online, când funcționa platforma, oamenii trebuiau să completeze toate datele de la chestionar, altfel acesta risca să fie invalidat. Așa am descoperit că eu n-aveam chef să mă fac pe mine șef de familie acasă și mi s=a invalidat chestionarul. Până la urmă am reușit completarea lui și drept urmare am luat o zi liberă de la birou.

Dovada completării corecte a recensământului online trebuia să o accesezi de unul singur după 7 zile de la recenzare. Nu te informa nimeni dacă ai completat corect sau nu. Dacă nu era corect, trebuia să o iei de la capăt sau să faci asta offline.

Românii chiar vor să fie umiliți.

Am fost azi în mall să mă tund și m-am speriat cât de multă lume era la coadă la recensământ. Dar nu era doar coadă, era coadă cu țipete și îmbrânceli cu poliția locală. Ceva normal la Capitala țării.

De ce era recensământ la mall? Pentru că cel puțin în București, sunt doar 20% din oamenii care trebuiau să bată la uși să îi întrebe pe oameni cum îi cheamă. Și timpul pentru a face acest lucru este foarte scurt. Drept urmare, soluția ar fi să îi cheme pe oameni la mall sau la școli, pentru a îi recenza.

Da, în anii trecuți timpul de recenzare a fost mai mare, chiar dacă recensământul era doar offline. Dar anul ăsta nici platforma de recenzare nu a funcționat corect, întrebările nu erau intuitive, iar erorile nu erau semnalate în platformă. Cum am zis, trebuia să aștepți 7 zile ca să vezi dacă ai completat corect sau nu.

Amenda este de 3000 de lei pentru nerecenzare

Cetățenii care sunt în România (aici e o chestie dubioasă, pentru că fiind în UE, poți să fii afară și să nu declari statului român că ai plecat), sunt obligați să se recenzeze, altfel iau amendă de 3000 de lei. Întrebarea mea e dacă oamenii ăștia vor lua amenda de 3000 de lei default. De exemplu, s-a terminat data de recenzare, nu s-au recenzat 5 milioane de cetățeni, cu acte, ia să-i amendăm pe ei repede și așa facem niște bani la buget grupa mare.
Apoi cum dovedesc cei care sunt în afara țării că nu sunt în România, dacă încă au buletin de România.
Exemplul vine de la mine, am fost plecat 5 ani din țară, dar statul român în continuare știa că sunt acasă și mă căuta pe acasă să plătesc nu știu ce ANAF și alte prostii (încă mă caută).

Tu te-ai recenzat?

Ideal ar fi să te duci să te recenzezi daca platforma de la insse.ro îți spune că nu ai făcut corect recenzarea online. Dacă nu, fă-o pe cea offline. Altfel, amenda aia pare destul de mare. Dacă ești în afara țării, cu buletin de România, distracție plăcută.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply