Datele tale personale sunt in regula?

Datele tale personale sunt in regula?

Acum cateva zile, la fix 12 noaptea, am primit mailul asta de la Facebook.
1070048_10151794680486204_487035192_n

Sarind peste faptul ca parola mea de la Facebook nu am introdus-o nicaieri decat in calculatorul meu, pe care il am tot timpul la mine, dar si peste faptul ca am stat pe niste retele wifi dubioase (nu stiu exact daca se trimite parola in clar prin wifi daca nu te deloghezi din sistem), m-am gandit ca nimeni nu avea acces la contul meu de Facebook. Conform politicilor de securitate am modificat bineinteles parola si am confirmat ca sunt eu. (atentie la cum confirmi ca esti tu pe Facebook).

Dar trebuie sa atrag atentia asupra urmatoarelor chestii. Acum pe internet aproape toate serviciile online majore implica prezenta unui telefon mobil pe care sa trimita SMS pentru a confirma persoana. E un fel de verificare CAPTCHA daca vreti, dar e facuta cu telefonul mobil, acel dispozitiv pe care il aveti intotdeauna la indemana. Si astfel pentru a-mi fura identitatea mea online, trebuie sa aveti ambele cartele sim cu numerele mele de telefon. Altfel nu veti putea folosi conturile mele.

De altfel, mai jos un scenariu despre cum se pot fura datele personale ale tale de la banca.

Oricum in Romania nu e suficient de dezvoltata o infrastructura IT pentru procesarea datelor personale. Dar asta e si cel mai grav aspect, pentru ca aceste date personale circula liber, asa, aiurea, pe internet sau te mai miri pe unde. De la subscrieri la tigari pentru ca sunt fetele dragute, la companiile de telefonie care le “inchriaza” pentru trimiterea de mesaje comerciale – direct mailing.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply