De unde are biserica Ortodoxa atatia bani?

De unde are biserica Ortodoxa atatia bani?

Daca va intrebati de unde are biserica Ortodoxa atatia bani, raspunsul e unul simplu. De la stat. Si cam din totdeauna a avut banii astia de la stat.  Mai mult, in istorie, cand averile bisericii au fost nationalizate, aceasta nu a ramas cu buza umflata. Inca de atunci, dar mai ales de acum, pe baza acelor nationalizari, statul plateste bisericii niste bani. Multi bani. Culmea, noi avem si minister pentru asa ceva. Adica, nu e de ajuns ca biserica este un stat in stat, ca li se rupe de Romania si de restul, statul roman le-a facut si minister pentru asa ceva.

Ma rog. Cei de la BBC au venit la noi, ca deh, daca tot ne promoveaza printul Charles, cauta si cei de la BBC ce sa vorbeasca despre Romania. Si aici au gasit ce altceva decat multe biserici. Au inceput sa se intrebe si a iesit acest material, care prezinta suficient de realist ce se intampla in Romania zilelor noastre.

Avem o tara plina de culte si biserici. 90% dintre romani sunt religiosi. Dar a notat cineva ca 80% dintre acestia se uita la porn? Dar a notat cineva ca 95% dintre romani injura ca la usa cortului de Dumnezeu si altele?

1102441_10151847586006204_1505866902_o

In timpul asta, imi amintesc ca eram prin munti, saptamanile trecute, intr-o noapte. Si singurul radio care se prindea acolo era un partener d-al lui Trinitas. La radio, stiri. Si am stat sa ascult interesat, in timp ce conduceam, ce fel de stiri ecumenice pot fi la un post de radio religios. Bineinteles, stirile despre diversi sfinti si activitati in biserici. Si mi-au atras atentia doua lucruri. Primul ca la nu stiu ce sfant, celebrare sau ceva de genul au participat nu stiu cine. Si nu stiu cine asta era o enumerare de vreo 5 minute citita de catre crainic, numai cu sfinti, preafericiti, sfinti parinti, dumnezei pamantesti si asa mai departe. Un fel de schema piramidala de preoti, in care fiecare isi doreste sa ajunga cat mai sus. Si daca nu ajunge ramane un sfant, preafericit sau cine stie ce alta denumire clericeasca. Si erau multi daca s-a chinuit crainicul ala sa le citeasca toata denumirea si numele mic. Gen: Sfantul protopop, preafericit, dumezeu de pamant, Iordache. (hua! nu e asta denumirea, sunt ironic).

Celalalt lucru care mi-a atras atentia a fost o stire despre contabilitatea primara. Astfel incat, preotii, cei care detin parohii si asa mai departe, erau invitati la cursuri despre contabilitatea primara si gestiunea lor. Adica preotii astia, cu SRL-uri pe post de biserici de unde cumperi tot ce vrei, nu tin nici un fel de evidenta a banilor care intra acolo. Si nici nu ii intereseaza sa faca asa ceva. Pentru ca anuntul de la radio era un fel de rugaminte. De ce este bine sa faci aceste cursuri, cand se fac, cat costa, ce trebuie sa justifici la stat atat timp cat esti biserica. Practic nimic.

Ma rog, vedeti si voi reportajul de la BBC.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply