Depopularea Romaniei, realitatea crunta ignorata de oricine

Nu, nu vom vorbi aici de politica sau de miscari de mase. Va prezint exemplul Bulgariei. Initial au tot fost vorbe ca le dispar localitatile, ca le fug oamenii din tara, ca raman spatii nelocuite. Nu crezi asta pana nu vezi cu ochii tai: sate intregi pustii, drumuri care rezista asfaltate de multi ani doar pentru faptul ca nu sunt circulate, case care se prabusesc si se vand pe preturi de nimic, terenuri nelucrate pline de balarii cat pomul.

Daca prin tara au mai sunt oameni care locuiesc la tara, mai sunt sate care se sustin si se dezvolta oarecum, in sudul tarii e jale. Sunt doar localitati pustii, orase in care bate vantul, sate in care mai sunt doi, trei batrani, in rest case parasite si terenuri nemuncite.

Daca ne gandim ca in afara tarii sunt milioane de romani, trebuie sa ne intrebam de unde au plecat acestia, ca populatia noastra nu a crescut in exces, din cotra am scazut. Iar astia care au plecat din tara sunt toti cei care trebuiau sa munceasca aici.

In lipsa unei strategii sustenabile in agricultura, in lipsa unor facilitati si a unei piete de desfacere a produselor, agricultura romaneasca s-a prabusit. O data cu aceastea si satele romanesti, dar si localitatile care ar fi trebuit sa existe din productia agricola.  Si toate astea s-au pustiit, lucratorii au plecat, campurile au ramas nelucrate.

Ce este de facut? Nimic. Avem atatea marketuri care cumpara produse agricole de import. O lege ( ca in orice alt stat european) care sa le ofere facilitati acestor magazine daca cumpara din productia interna. Preturi limita ale produselor pentru productia interna. Faclitati de irigatii (refacerea sistemului de irigatii cu bani europeni), facilitati de ingrasaminte (si asa mai bagam niste bani in interagro). Iar mai departe sa puna omul mana la munca, daca nu sa planteze copaci. 

Dar nu. Astea-s doar niste aberatii de blogger. Clasa politica nici nu se gandeste la asa ceva cand vad usturoiul mare din china, sau merele verzi din turcia. Ca sa nu zic de rosii care vin tot de la turci la 4 lei, in timp ce productia interna le face la 6 lei.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply