Despre ură și capra vecinului

Despre ură și capra vecinului

Perioada asta a alimentat ura. De fapt, până și Facebook se vede că a alimentat ura, dacă un like pe rețeaua socială era de 5 ori mai puțin important ca un emoticon angry. 😡

Iar această ură s-a răsfrânt în mod direct asupra noastră. În primăvară oamenii care au plecat în concedii au fost urâți de cei care au stat acasă. Cei care s-au temut de virus i-au urât pe cei care au fost la mare în această vară. Iar acum toată lumea urăște pe toată lumea pentru că sunt vaccinați sau pentru că nu sunt vaccinați și pentru că toți trebuie să poarte mască.

Ăsta este un nou motiv de ură. Cei care poartă mască îi urăsc pe cei care nu poartă mască. Cei care nu poartă mască îi urăsc pe cei care le atrag atenția că nu poartă mască, deși acest lucru este obligatoriu, dar nu au ieșit excepțiile. Mă rog, chestii legislative pe care le-a ignorat toată lumea.

Alt mijloc de transmitere a urii este presa. Aici vezi numai mesaje alarmiste, pentru că acestea sunt singurele care vând. Agresivitatea este propagată de presă, de reclamele pe care le vedem în orice medii, care devin din ce în ce mai invazive. Nu e rău să vezi reclame, dar e rău când reclamele te ceartă. E rău când știrea te ceartă. Cearta în general e rea.

Ai impresia că părinții care nu mai au voie să țipe acum la copiii lor pentru că aceasta este ilegal acum, s-au apucat să țipe la ceilalți. Pentru că la un adult nu este ilegal să țipi.

Iar asta afectează pe toată lumea. Ai putea spune că un psiholog ar câștiga cel mai bine acum. Dar psihologii își urăsc clienții lor și de la ei nu mai vor decât bani și atât. Dacă se rezolvă ceva sau nu din asta, nu e treaba psihologului, ora s-a plătit. Aparent cealaltă acțiune plătită cu ora ar putea să îți dea mai multe satisfacții decât un psiholog. Dar nici la femei nu mai poți merge, că e pandemie și trebuie să mergi cu masca.

Oamenii au încetat să țipe împreună

Faptul că oamenii țipă unii la alții și doresc răul celui din jurul lor, nu îi unește. Acum nu mai este o unitate, unde oamenii se strâng pentru a avea un țel comun, cum am avut protestele din anii trecuți. Nu mai avem acest țel comun. Cei care țipă împotriva restricțiilor sunt urâți de cei care doresc restricțiile. Cei care vor să fie liberi sunt băgați la cutie de cei care nu doresc acest lucru.

Și în acest lucru fiecare țipă. Este un vacarm general, la fel ca în Iad, unde toată lumea țipă și își manifestă durerea, dar nu mai are timp și nici urechi ca să audă durerea celui de lângă ei.

Patronii țipă la angajați și îi consideră pe aceștia incapabili, dar nu au timp să îi întrebe dacă au nevoie de ceva, dacă lucrează prea mult și cum se simt.

Să moară capra vecinului

Perioada asta, mai mult ca oricând, să moară capra vecinului nu mai este doar o expresie. Este un stil de viață. În loc să te bucuri pentru cel de lângă tine, îl urăști dacă are ceva și dacă realizează ceva.
Înainte era un fel de indiferență dacă exista o persoană care reușea ceva undeva. Acum se vede și în politică, nimeni nu poate obține nimic.

Oamenii nu mai pot să comunice

În tot acest context oamenii nu mai pot să comunice. Spuneam de angry.😡 Oamenii nu mai au voie să manifeste o părere. Dacă spui orice fel de părere, aceasta îi afectează pe cei din jur. Iar aceste persoane vor continua să le atace și să defăimeze persoanele care au orice fel de opinie. E o modalitate de a striga și de a țipa.

Poate că ar fi nevoie aici de un exemplu. Așa încât cel mai simplu exemplu pentru a nu afecta pe nimeni e cel politic. Vedem un prim-ministru care nu știe să vorbească și să își expună părerea. Poate nici nu vrea asta. Dar vedem și alți oameni care ar fi trebuit să facă parte dintr-o coaliție, care își iau jucăriile și pleacă, tocmai pentru că nu sunt în stare să comunice corect și să schimbe atât în favoarea lor, dar mai ales în favoarea noastră, lucrurile care sunt greșite.

Iar în acest învălmășag al lipsei de comunicare, pe noi ne întreabă cineva, ceva? Noi putem să vorbim? Să fim ascultați? Sau doar ne uităm la ei cum se mușcă precum câinii în jurul unui ciolan?

Nu am concluzie. Am devenit răi, ne urâm unii pe alții, nu mai suntem în stare să ne ascultăm și nici nu mai avem timp pentru nimeni. Facebook și TikTok ne-au distrus timpul de atenție pe care puteam să-l acordăm unui subiect. Iar acum am rămas noi singuri, fără ajutor, care țipăm toți același lucru, fără să îl audă nimeni și fără să ne auzim între noi.

Image by gregkorg from Pixabay

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply