E usor sa injuri, mai greu e sa faci ceva

Chinezu s-a dat azi cu bicicleta. Inevitabil a folosit si twitterul. Inevitabil a dat peste asta:

109109183

O masina era parcata neregulamentar pe trotuar. Mai mult decat atat masina era parcata si pe mult discutatele piste pentru biciclete. Cum in sectorul 1 se ridica masini, n-am vazut pe nimeni sa se laude ca a sunat la politie pentru ca cineva a parcat masina neregulamentar.

Implicarea civica nu e un lucru greu de facut. Asa cum noi reusim sa facem lecturi urbane, asa cum noi reusim sa ne strangem la bere, tweetmeeturi si alte nebunii, asa putem sa fim si cetateni normali la cap, iar noi suntem cei care putem schimba in bine lucrurile pe aici. Pentru ca noi avem parghiile si vointa.
Da, e usor sa dai repede o poza pe twitter si sa te plangi ca te pishi pe ea de viata, ca tara asta e de cacat, ca totul e nasol aici, ca suntem naspa, ca ala fura, ca ala face nu stiu ce, ca ala parcheaza aiurea. Dar face cineva ceva? Nu, nu face nimeni nimic pentru ca nu exista interesul. Iar interesul asta nu trebuie sa se traduca intr-un rezultat material, nu trebuie sa se traduca intr-un premiu pe care il primesti dupa ce ai facut o fapta. E multumirea ca ai facut un lucru, iar acel lucru se transforma in bine pentru societate. In mod direct se transforma in bine si pentru tine.

Acum ceva zile eram in trafic si am vazut o tampenie. Am scris pe blog despre asta. Mi-am pus handsfree-ul, am sunat la 021 9544, am raportat politiei rutiere tampenia respectiva. Mi-au spus ca alerteaza echipajul din zona, in 5 minute individul ala era oprit si verificat de politie. Nu ma intereseaza daca a patit ceva, daca l-au gasit vinovat sau nu, eu doar mi-am facut datoria, iar la randul lor efectivele pe care noi le platim din impozitele noaste si-au facut treaba, au depistat persoana respectiva si au luat masurile care se impun.

In poza de mai sus, o masina parcata aiurea, localizata intr-un sector in care se ridica masini, ce costa mai mult, sa nu te implici si sa il lasi pe individ sa faca asta si a doua zi, continuand degradarea societatii sau sa suni la politie, ei sa vina sa ii dea amenda, mai mult decat atat sa ii dea si o lectie ridicandu-i masina? De ce e greu sa luam atitudine, de ce nu vrem sa facem nimic?
Ziceam mai devreme de nemti. Intr-adevar nu putem fi noi nemti, dar putem avea bun simt si responsabilitate. Altii nu au bun simt si nici responsabilitate, nu-i nimic, o pot invata. Si nu o invata greu, azi o amenda, maine una, se invata. Daca cu vorbe  frumoase si campanii nu  se intampla nimic.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply