Inapoi de la mare

Romanii se plang ca n-au bani, in schimb in fiecare trimestru mai avem cate un studiu care spune ca s-au marit creditele, ca suntem si mai datori la banci, ca se circula si mai greu pe autostrazi, ca la mare e aglomeratie.
Acum cativa ani vorbeam cu un prieten plecat prin tarile calde care imi spunea ca in Germania stau plasmele de 120 de centimetri in magazine si nu le cumpara nimeni. Au ieftinit preturile mult pentru acele plasme si tot nu le cumpara nimeni.  Aici n-a fost nevoie sa le ieftineasca, ele s-au cumparat indiferent de pret, indiferent de calitate, sa fie cat mai mare si cat mai stralucitoare.

Columb cand a ajuns in America a descoperit acolo niste triburi, le-a oferit oglinzi si chestii sclipitoare, iar indigenii aia i-au oferit aur in schimbul oglinzilor, tigailor si a orice lucru care stralucea. Aici se intampla la fel. Am scapat de o perioada in care n-aveam mai nimic, sau aveam totul insa nu ne dadeam seama. Au venit unii care ne-au dat chestii sclipitoare si am cumparat de la ei fara sa ne uitam.

Acum putin timp aparuse un articol care spunea ca unii romani au facut suficiente credite incat sa plateasca si stranepotii lor la acele credite. In schimb produsele se consumasera deja, nu mai erau de valoare sau nu mai puteau fi folosite.

Si totusi week-end-ul asta a fost foarte aglomerat la mare. A fost acolo tot Bucurestiul si toata tara. S-a circulat infernal pe autostrada, au fost cozi, au fost nervi, a fost foarte mult combustibil consumat. Lucrul bun e ca toata lumea s-a bucurat de asa ceva de parca n-ar mai veni ziua de maine si de parca acum ar veni sfarsitul lumii. Ei bine nu va veni, iar maine vor fi acestia care au fost acum si au cheltuit fara sa se gandeasca si vor plange. Se vor plange ca sunt preturile mari, ca sunt produsele scumpe, ca e benzina scumpa, dar tot cu masinile vor merge, dar vor manca tot in oras, dar vor bea cola in fiecare zi indiferent de pret.

Suntem sclavii unor actiuni comerciale negandite foarte bine dar care au prins la noi exact cum au prins in America pe vremea lui Columb.

Eu n-am nimic pus deoparte, pentru ca nu-s o persoana atat de importanta incat sa nu ma gandesc la ce o sa fie maine. In schimb stiu ca luna asta nu o sa mor de foame, stiu ca in 8 zile pot sa beau o bere, sau ca  pot sa ies in oras fara sa ma uit la nota de plata. Dar nu vreau sa fac asta, pentru ca n-am motiv. Apa de la robinet e foarte buna daca e rece, televizorul functioneaza, iar patul de acasa e mai confortabil decat orice fotoliu de club.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: