Inca un val al crizei

Stim cu totii ca la inceputul lunii Iulie, statul roman a luat cea mai proasta si cea mai neinspirata idee din cate se puteau lua de catre o tara aflata intr-o grava problema economica, au marit TVA-ul la 24%. La momentul respectiv, voi m-ati atacat spunandu-mi ca nu se mareste TVA-ul de fiecare data de cate ori se plimba produsul pe la firme. Realitatea a dovedit ca pretul produsului se mareste cu fiecare plimbare pe la firma, altfel firmele nu pot sa astepte dupa returnarea TVA-ului de la stat.

Ei bine, statul neavand bani, nu plateste. Si pentru ca nu plateste, firmele raman fara lichiditati, nu mai au cu ce cumpara produse, iar asta se vede cel mai rau in industria agro-alimentara de retail. Cu alte cuvinte a inceput sa nu se mai gaseasca mancare, pentru simplul motiv ca magazinul nu achizitioneaza mancarea pentru care plateste TVA, dar pe care nu si-l recupereaza la timp. Asa incat, magazinul cum n-are bani sa cumpere, nu ia marfa ca sa i se strice pe rafturi.

Cum magazinul nu va pierde in totata treaba asta, ci isi va reduce aprovizionarea sau o va rationaliza, clientul va fi cel pagubit. Si nu va fi pagubit ca i se mai creste inca o data pretul produsului. Ci pentru ca nu va mai avea o multitudine de produse pe rafturi. Va trebui sa cumpere doar produsele care le va oferi magazinul. Aha, ati zice ca se duce la alt magazin ca sa nu aiba problema asta. Foarte bine zic eu, dar si la celalalt magazin gaseste fix aceeasi problema, acelasi TVA nereturnat, aceeasi lipsa de lichiditati, aceleasi produse aproape inexistente ca magazinul nu are bani sa le cumpere ca sa le tina in stoc. Si toata problema asta se vede la marfa care expira rapid: lapte, paine, carne, oua.

Daca eu  nu credeam ca voi ajunge in 2010 sa ma bat pentru o caserola de carne in magazin, uite ca s-a intamplat. Si nu vine nici o foamete sau vreun razboi peste Romania. Doar niste guvernanti idioti.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: