Incearca sa-i civilizezi pe romani

Unul din lucrurile pe care le apreciez la Carrefour Vitantis e randul unic la casa de marcat. Ca sa va explic, acolo nu se duce nimeni la ce casa vrea el, ci la ce casa este indicat sa se duca. Si asta se rezolva simplu. Stai la rand si cand ajungi in fata o voce iti spune:  Casa numarul 10 in stanga dumneavoastra va rog. Si lumea se duce acolo. Mai putin romanii.

Ieri erau doi care vociferau si tipau de mama focului ca ce inseamna asta, de ce sa stea ei sa li se spuna la ce casa sa se duca, de ce sa stea la rand, de ce e sistemul ala.  Fraierul de mine am incercat sa le explic ca asa e normal si mai eficient. In conditiile date toate casele sunt folosite tot timpul, nici un casier nu sta degeaba, nici o casa nu e supraaglomerata, nimeni nu sta la rand la casa. Pentru ca ajungi acolo cu cosul incarcat, exact atunci cand casa se elibereaza, iar astfel nu astepti dupa nimei altcineva sa plateasca.

In schimb astia doi, unul din fata mea si unul de dupa mine, erau atat de suparati si de incrancenati incat continuau sa vocifereze. Ca unde s-a mai vazut asa ceva. Le-am raspuns sec, la orice market din afara. Ala a ramas perplex si a zis, aha, tu esti din ala de merge mult pe afara. In schimb celalalt din fata zicea ca nu se mai intoarce niciodata in magazinul ala. Cum eu am mai stat sa ma plimb prin magazin, l-am vazut cum se intoarce foarte linistit in magazin.

Stim cu totii ca romanii sunt cei mai reticenti la schimbari. Iar asta nu e deloc un lucru bun, pentru ca orice schimbare poate fi doar mai buna. In schimb atunci cand vom inceta sa mai comentam atat, atunci ne vom apuca si de munca si vom avea succes. In schimb ideea asta de, de ce, cum, de ce sa schimbam, pentru ce motiv, pe bune ca ne obosesc si ne fac sa nu progresam deloc.

Cum ii civilizezi pe romani? Le pui rand unic in hipermarket-uri. Si se vor obisnui. Vor comenta, dar niciodata nu fac nimic mai mult decat atat. Asa ca le pui masura in fata si ii lasi sa se descurce. Asa au evoluat toti. Ah da, ceilalti au si amenzi.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply