Jurnal de covid

Jurnal de covid

Dacă îi spui unei persoane din 2019 că de 2 ani planeta e blocată din cauza unui virus, îți râde în față. E la o aruncătură de băț 2019, iar atunci instituția media unde activam nu avea voie să comunice public cazurile de gripă pentru că era epidemie de gripă și oamenii voiau să stea acasă. Drept urmare în 2019 nici ministerul sănătății respectiv, nici instituțiile media nu mai anunțau cazurile de gripă, pentru ca să nu inducă panică în societate. Așa susțineau atunci consilierii de partid și alte persoane implicate în bunăstarea statului.

În 2020, cumva, toate lucrurile s-au schimbat radical

Eram sceptic în ultima perioadă când auzeam de la diferite persoane care spuneau că nu mai există răceală și că orice răceală este acum un Covid. La vremea mea am avut două teste efectuate în doi ani diferiți, 2021 și 2022, ambele negative, dar nici nu am răcit.

Acum am răcit, iar testul a fost pozitiv. Dar nu testul este cel care mă face să cred că am covid sau nu, ci simptomele.

Iarăși, de-a lungul timpului, ca orice om, eu am mai răcit. De fapt nu am răcit, că eu nu răcesc. Am făcut trei pneumonii, puternice. Nu una, trei. Prima a fost cu complicații, apă la plămâni și altele, a doua a durat câteva săptămâni bune, iar cea de-a treia nu a vrut în ruptul capului să treacă cu medicamentele normale. Atunci am avut aceleași simptome ca acum. Aceeași durere de cap, aceleași frisoane, temperatură, tuse, expectorații, stare de leșin și așa mai departe.

Acum toate acestea se numesc covid.

Nu discut aici cazurile de covid precedente, nici tulpina sau ce se întâmplă. M-am făcut să fac aceste aprecieri întotdeauna pentru că suntem într-o societate polarizată și prost educată. Însă sunt de părere că aceste cazuri de covid au existat și până acum, dar nu au avut parte de această mediatizare și panică publică.

Desigur, mediatizarea și panica publică date de covid au apărut din două motive. Odată trasabilitatea virusului. Acum avem test care să spună că ai acest virus, iar plimbarea lui în lume și urmărirea numărului de cazuri a fost definitorie pentru a deveni cunoscut peste tot. Apoi viteza cu care acest virus se răspândește. Cu alte cuvinte, degeaba am purtat eu doi ani de zile mască, dacă e nevoie să stai 10 minute lângă cineva fără mască și să te îmbolnăvești.

Vaccinul este important

Judecând după simptome știu ce aș fi pățit dacă făceam covid înainte de a avea vaccin. Știam și cum să combat virusul ăsta, pentru că organismul meu e obișnuit cu așa ceva și odată bolnav am știut ce trebuie să fac. Probabil vaccinul este cel care a intrat în acțiune. Cel puțin în primele două zile de când am început să mă simt diferit, am avut o durere în zona unde a fost vaccinul. Am simțit că a fost acolo.

Ce tratament am luat? Temperatura am scăzut-o cu Nurofen. Eu așa funcționez, nu mă înțeleg cu paracetamolul, deci doar Nurofen funcționează la mine. Fervex am băut pentru tuse și temperatură, dar mi-a dat o stare generală proastă cu mari dureri de cap. Faringosept a fost pentru roșu în gât, dar s-a mișcat prea încet, așa încât la farmacie mi-a dat un sirop de tuse care mi-a rezolvat și guturaiul. Pentru nasul care se înfundă, am folosit Olynth, dar doar seara înainte de culcare, ca să pot dormi respirând pe nas.

Nu consuma alcool. Față de răcelile precedente, covidul nu se înțelege cu alcoolul și alcoolul nu poate fi un tratament.

Foarte multă lume aduce în discuție persoanele care au avut de suferit în urma covid. Imi pare rău că se întâmplă acest lucru. De asta este foarte important să îți cunoști organismul, să înțelegi ce limite are. Să înțelegi când răcești, de ce răcești (ușă deschisă, curent, geam deschis, ai iești dezbrăcat pe balcon, etc). Să știi cum îți trece răceala, care este limita unei răceli și când este ceva mai complicat. Să știi care e diferența între răceală și gripă, dar mai ales să știi când ești contagios și să nu te duci la muncă și să eviți contactul cu alte persoane.

Boala nu afectează două persoane la fel. De asta e important să te cunoști pe tine, ca să știi cum te poți expune. De asta eu m-am dus la testare și am spus la motiv ”tentative de simptome”, pentru că eu mă știam pe mine. Dar dacă acum se numește covid, să fie primit.

Testarea în București se face completând formularul de pe siteul dspb.ro, iar rezultatele pot să vină în 48 de ore. În timpul ăsta trebuie să stai acasă. Mie, carantina îmi expiră pe data de 5.

Am lucrat de acasă în perioada asta, iar așa mi-am simțit creierul antrenat. Acum cred că a trecut. O să văd la testele rapide, care oricum dau rezultate negative la mine.

Acum se ridică restricțiile. Ce bine că am trecut și peste asta.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

One thought on “Jurnal de covid

  1. Bună ziua, vă cer permisiunea de a fi contactat de reprezentantul companiei producătoare a medicamentului Faringosept, Terapia. Compania are obligația de a colecta date legate de siguranța tuturor produselor comercializate, în interesul pacienților care le utilizează. În cazul în care sunteți de acord, vă rugăm să transmiteți aici sau pe adresa [email protected] datele dumneavoastră de contact (adresa de email). Acestea vor rămâne confidențiale și nu vor fi folosite decât în scopul declarat mai sus.

Leave a Reply