Klaus & Barosso – it’s payback time

Klaus & Barosso – it’s payback time

Am fost la mult aclamatul film Klaus & Barosso. De la început trebuie să spunem că filmul este filmat doar într-o singură locație, la The Fool, clubul lui Micutzu. Filmul excelează la capitolul sunet, nu știu ce au făcut sunetiștii sau cine a avut mână liberă pentru sunet acolo, dar a ieșit ceva bine de tot. Se aude că si postprocesarea a ieșit foarte bine.

La un moment dat am fost surprins în film să aud muzică de undeva, era muzica din film, foarte frumos mixată, creând senzația ca este chiar o muzică ambientală.

Se necesită și un pic de context. Cu Micutzu am o istorie scurtă, nu ne cunoaștem. Am fost la un moment dat, pe vremuri, la nu știu ce petrecere făcută de Daily Cotcodac – un site care chiar m-a mirat că mai funcționează. Petrecerea a avut loc în ceea ce este acum un club de manele (pe vremea aia nu era), lângă bariera din Centrul Vechi. Acolo a venit și Micutzu, pentru un show de standup. Iar eu am râs. Cum râdeam atunci, așa râd și acum. Diferența e că atunci, Micutzu s-a supărat că râde cineva la glumele lui – eu – și a oprit show-ul. Nu m-a deranjat asta, m-a deranjat că s-a manifestat (cum o face de obicei) spunând că râd eu. Atunci is payback time.

Din fericire la filmul ăsta a fost o echipă de tineri foarte bine încălziți înainte de film în sală și au râs aceștia. Ei au făcut atmosfera. Altfel filmul are o singură glumă bună, aia cu


-Dar mi-ai promis că mergem la Paris.

– Vom avea tot timpul, Ploieștiul.

La asta am râs, recunosc.

Pe de altă parte filmul este un fel de tribut adus clubului The Fool, locul unde tinerii comedianți vin să se afirme, locul unde – culmea – găsești bilete sâmbătă seara, înainte de spectacol. Și dacă tot era loc de așa ceva, de ce să nu se economisească niște bani și să se filmeze într-un singur loc.
Nu mi-a plăcut deloc story-ul, pare a fi fost făcut pe repede înainte și pare că nu au avut răbdare să îl facă. Din scenariu se vede un las-o că merge și așa, cum este în acest scurt:

Filmul are o singură înjurătură, pentru că nu au fost în stare să îl facă chiar fără înjurături. Filmul fără înjurături este Ramon al lui Pavel Bratoș, iar Ramon are și o poveste de dragoste, ceea ce îl face și mai vizibil.

Revenind la Klaus & Barosso, nu înțeleg de ce s-a insistat pe atât de multe momente moarte în film. Te trezești cu telefonul în mână, iar eu sunt omul care chiar lasă telefonul în buzunar atunci când merge la cinema. Fiind filmat în subsol la The Fool și lumina a fost o mare problemă și filmul dă senzația de întuneric și grotă cum este acolo. Aș fi ales să pun mai multe lumini pe tavanul clublui, nu neapărat de a da senzația de lumină și spațiu luminos, ci pentru a scoate din noise-ul de pe camera. Șe știe că orice film are nevoie de foarte multă lumină pentru a surprinde toate trăsăturile pe cameră.

Pe imagine mi-au plăcut însă două scene, ceea cu filmarea western și încă un portret când a reușit directorul de imagine să poziționeze camera corect. A fost bine că au folosit obiective cu stabilizare, dar în continuare dezaprob filmarea sacadată din mână. Se poate filma din mână și mai cursiv, undeva între filmarea de nuntă și cea fără stabilizare. Știu oamenii ăștia care au făcut regie de film la Spiru Haret la ce mă refer. În schimb tranzițiile, atunci când acestea există au un sens și sunt bine puse.

Am zis de sunet că e surprinzător de bun, am zis de imagine că are două cadre corecte, dar că e prea întunecat, de acțiune … ce să zic, atât s-a putut. Păcat de actori.

Adrian Nicolae joacă bine, ar trebui să mai apară și prin alte filme. Mădălina Craiu e spectaculoasă și superbă ca de obicei, poate i se urcă la cap (pun intended). Iar săracul Serban Pavlu își ia o față în perete de cred că a fost chiar pe bune lovitura aia. De ceilalți actori, meh, lor li s-a urcat deja la cap actoria.

Dacă sunteți fani Micutzu mergeți la cinema, că ne-a rugat să scriem de bine de film. Dacă nu sunteți fani Micutzu, sigur veți scrie de rău.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply