Litoralul romanesc – degeaba [5]

Avem un litoral, cum procedam?

Episoadele 1, 2, 3, 4.

Cristinei nu i-a placut in Mamaia, eu nu am primit nimic mai mult decat ma asteptam sa primesc.
Bine, am avut si experienta neplacuta de acum 2 ani, asa incat pentru mine Mamaia nu a oferit nimic in plus fata de ce am vazut la televizor.

Dupa cum ati vazut in video aceeasi plaja, aceleasi baruri, aceleasi hoteluri (pe alocuri rebranduite si revopsite), fix aceleasi servicii. Teoretic asta s-ar chema consecventa. Da, a fost omul anul asta la mare, a fost fericit de serviciile de la acest hotel/restaurant/carciuma/shaormerie, ar fi normal sa o gaseasca tot aici si la anul. Dar tradus in romaneste asta inseamna: a fost fraieru asta la noi anul asta, a mancat, noi am facut banii, atunci ce dracu sa mai investim, de ce sa schimbam daca tot merge treaba.

Ce nu vor sa arate cei care ofera servicii pe litoral e simplul fapt ca acesta (litoralul) se degradeaza. Acolo a fost o chestie facuta misto de Ceausescu, toata lumea muncitoare se ducea la mare, ca rasplata a muncii adusa statului, iar conditiile erau repede inlocuite de faptul ca aveau marea la doi pasi. Acum nimeni nu modifica nimic, nimeni nu iti ofera ceva in plus fata de ce ti-a oferit si anul trecut. Doar de asta te duci, sa le dai bani ca sa ai parte de aceeasi distractie.

Week-end-ul asta am fost mobil, cu mobil si m-am plimbat cam pe tot litoralul. Daca in Vama si in celelalte statiuni fusesem si la inceputul anului, in Mamaia nu apucasem sa ajung. Aici m-am minunat de preturile accesibile la mancare (nu cu mult diferite fata de Bucuresti), de cluburile inexistente si de aceleasi baruri de pe plaja de acum cativa ani de zile. In schimb mi-a placut ca am vazut politie, multa politie. Asta nu mi-a dat o stare de siguranta in plus, ci doar m-a facut sa nu ies in evidenta.

Nu voi intelege de ce operatorii de turism si cei care ofera servicii pe litoral nu isi intreaba turistii cum se simt, ce doresc in plus, ce le convine si ce nu le convine. Pana la urma trebuie sa ti-o asumi. Omul ala a venit la tine, ti-a platit, trebuie sa stii daca i-a placut sau nu. In camera de hotel aveam un astfel de pliant. Nu l-am completat pentru ca nu am vazut la receptie nici un loc unde sa-l las. Drept urmare, parerea mea era atat de interesanta pentru hotelier, pe cat furnicile care misunau ca disperatele la etajul 4 prin camera erau deranjate de prezenta mea acolo.

Va inchipuiti daca ar face cineva o stire in care ar spune ca statiunea Mamaia e invadata de furnici, n-ar mai calca nimeni acolo, iar dupa asta presa ar submina minsterul lui Udrea?

Pe scurt, m-am plictisit de mers la mare si de vazut fix aceleasi lucruri. Litoralul are vreo 60 de kilometri de la Vama la Mamaia, in schimb in muntii nostri inca mai sunt locuri de vazut, chestii de descoperit. La mare pe astia 60 de kilometri de ceva ani buni nimeni n-a mai schimbat nimic, toata lumea se uita cum marea avanseaza, mancand plaja si apoi se plang ca turistii se duc la bulgari, dar nimeni nu alunga furnicile alea din hotel. Nimeni nu e interesat sa ofere turistilor internet gratuit (ca in Africa, un ADSL impartit la tot hotelul), nimeni nu e interesat sa primeasca sugestii de la turisti. Si ca de fiecare data se aplica replicile: lasa ma ca stiu eu mai bine, nu te baga tu; si las-o ma ca merge si asa, vom avea turisti si la anul ca au fost anul asta si au platit.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply