Nesimtirea dusa la extrem

Romanii sunt o natie tare interesanta, pe atat de ingaduitori, pe atat de indolenti si de indiferenti la chestiile ce ii inconjoara. Si asa au fost intotdeauna. Sa ne amintim numai de momentul cand navaleau turcii, iar razesii nostrii isi dadeau foc la ogoare si isi otraveau fantanile de unii singuri, pentru ca turcii aia sa nu gaseasca mancare in drumul lor. Nu se gandeau ca dupa ce se retrageau turcii nu ramaneau ca fraierii cu nimic si trebuiau sa mai astepte un an ca sa isi revina economic.

Revenind in zilele noastre, romanii probabil si-au dat seama ca au gresit atunci cand l-au impuscat pe Ceausescu, dar ce sa faca si ei, au fost obisnuiti sa fie condusi de catre supremul conducator. Facand asta, au inceput sa se agate de orice persoana demna si care le promitea marea cu sarea. Asa au suportat regimul lui Iliescu cu mineriade, regimul lui Ciorbea fara ciorba si regimul contemporan al lui Basescu ce o are Tariceanu.

Incercand sa formez un background pentru articolul asta, imi amintesc de o imagine din ’90 cand un “soldat” spunea ca a gasit in interiorul PNT-ului (partidul national taranesc) droguri, arme, valuta – dolari, masini de scris automate. (!!) Atunci sa zicem da, nu era comunicare, nu se afla nimic, daca faceai si spuneai o chestie, putea cel mult sa te auda securitatea si sa se incheie simplu in beciurile securitatii.

Fiind in 2008, avem MMS, SMS, GSM si internet. Ce sa vrei mai mult? Stirile se fac si se transmit de pe internet, comunicarea e dusa pe cele mai mari culmi, imaginea si sunetul ajung instant in urmatorul moment al producerii lor. Se mai intampla rar sa aflam ca unul s-a aruncat de pe bloc la 5 zile dupa eveniment.

Politicienii sunt expirati. Astia nu au realizat, nu vor sa isi dea seama de faptul ca acum orice ai spune poate fi imediat interpretat si adus la cunostiinta publicului. Ei inca spera ca sunt politicieni si ca fac totul din vorbe, conform meseriei. Nu, nu mai este asa. Vorbele se duc in vant la fel ca orice alt mijloc de comunicare exprimat mai sus.
Nu mai poti in 2008 sa iti trimiti nepoata in parlament in locul tau, sa voteze in locul tau, sa ia decizii in locul tau. E ca si cum ar fi, trimiti pe un medic sa lucreze la tine in fabrica la strung ca tu ai alta treaba, sau trimiti pe unul mai tanar la tine la examen in locul tau ca tu n-ai invatat cum trebuie.
In nesimtirea lor, politicienii se gandesc ca daca vin in fata natiunii, la ora 19 (numai MonicaCO isi permite sa nasca la ora aia ca a platit) pot sa spuna si sa declare ce vor, pentru ca ei vor iesi cu fata curata, iar ascultatorii ii vor crede pe cuvant de politician. Basescu a zis zilele trecute: eu stiu ca am facut tampenii, dar am fost ales, asa cu tampeniile mele pe care le-am facut. In schimb, eu pot sa decid daca sa o numesc pe Nicolai ministru.

Acuma, daca cineva a facut o buba, e vinovat, orice ai zice. Numai o campanie buna de marketing te mai vindeca de asta. Sau pupaceli cu Tariceanu de bot in portocaliu. Partea distractiva e ca ai face, orice n-ai face se aude. Asa cum mi-a facut mie Ciutacu dosar, ca se plicitsea si a aflat ca in tinerete beam ca umblam cu femei si alte chestii normale pentru orice om. E logic nu? Iar daca chestiile astea au fost bune sau rele pentru mine, nu le decid eu pentru ca nu eu stau sa ma judec, stau altii care se plictisesc. In schimb eu n-am facut politie politica, n-am colabrat cu securitatea si nici n-am trimis pe altcineva in locul meu la munca pentru ca eu n-aveam chef.

Politicienii cred ca lor le mai merge. Unii dintre ei au descoperit ca au net si ca pe net vor face niste lucruri. E foarte bine, comunica si dezvolta idei. Dar doar ca sa fie, pentru ca Iliescu nu va mai vrea sa faca nimic mai mult decat atat, iar pe Nastase nu-l vor lasa altii. In schimb, toti ceilalti in loc sa fie interesati si in mijlocul ideilor ce le propaga la orele de maxima audienta. In nesimtirea lor, politicienii mai baga o fisa sperand ca si de data asta ulciorul va merge la apa. Probabil va merge, dat fiind faptul ca noi asa am cam trait pana acum. Probabil ca nu va merge, clasa sociala incercand sa dea o palma clasei politice. In schimb palma nu trebuie data prin neprezenta la vot sau prin pe mine nu ma intereseaza, eu dau foc la pasuni si nu mai vin turcii (sesizati nu?!). Ideea unui vot pierdut e mult mai dureroasa pentru un politician decat orice afacere pierduta din scaunul de parlamentar.

In schimb, eu doar am spus, daca lumea va reactiona ca razesii bagandusi picioarele in treaba lor, e o problema veche a acestui popor, ce nu prea cred eu ca se va rezolva printr-o revolutie. Am mai avut una si a fost degeaba.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: