NU susțin scrierea cu diacritice în română

NU susțin scrierea cu diacritice în română

Trebuie să scriu de campania Kinecto pentru scrierea cu diacritice, pentru că nu o susțin. Și asta chiar dacă mă chinui foarte mult ca eu să scriu cu diacritice. Și asta din două motive.

Primul că Microsoft a fost atât de bou, încât în Windows avem TREI limbi Române, nu una. Și nici una nu seamănă cu cealaltă. Adică caracterele scrise într-o anumită limbă română, nu seamănă cu altele. Anume:

romanian language

Deci avem trei limbi române. Ştiti pe care să o folosiţi? Nu, nu ştiţi. Pentru web şi pentru UTF8 se recomandă tastatura legacy. Dar asta are z şi y inversată. Dar limba asta îţi afisează diacriticile autorizate de către Academia Româna.
Limba română standard nu are diacriticile compatibile cu nici un font normal la cap din internetul ăsta, sau vreun font mai special. Dar are semnul întrebarii acolo unde trebuie și tastele z și y acolo unde sunt afișate pe tastatură.
Iar limba pentru programatori, cine mama naibii o folosește?

Deci campania Kinecto ar trebui îndreptată către Microsoft, pentru ca aceștia să facă o limbă română normală la cap pentru Windows. Iar apoi îi înveți pe oameni să scrie pe calculator. Ce e mai rău, e că au trecut 25 de ani de la apariția Windows și a limbii române, dar nimanui nu îi pasă de problema asta.

Și atunci cum să fim noi naționaliști și să scriem în română, dacă nu avem cum să facem asta, tehnic.

Să nu aud comentarii ca nu am eu nu știu ce instalat pe calculator. NU trebuie să am nimic instalat pe calculator.

Iar faptul că scriu cu diacritice se datoreaza unei persoane care a reușit să mă convingă, macar temporar, că e bine așa. Dar NU susțin și nu îmi place deloc campania Kintecto.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply