Online-ul e fraier

Ma gandeam ce titlu sa dau articolului astuia amintindu-mi cuvintele lui Naumovici din seara asta de la webclub: “noi dam bani in online, cum sa nu dea agentiile bani in online?” Dupa care a adaugat: “online-ul nu va face niciodata bani cat televiziunea”.

Punct si de la capat. Asta e dezamagitor pentru unii, e ca o lovitura in orgoliu, pentru altii poate fi exact invers. Cine dracu e Naumovici asta si la ce se pricepe incat sa vina sa ne spuna noua ce trebuie sa facem. Dar te uiti afara si vezi. Vezi si te sperii. Ce vezi? Vezi un adsense care ti-o trage, vezi un site care vinde publicitate ieftina pentru ca poate. Vezi un site plin cu bannere de tot felul, din acelasi motiv pentru ca vinde ieftin, mult si prost.

Si in momentul asta nimeni nu face nimic. Mai zicea cineva, sper ca nu tot Naumovici ca nu are nimeni coaie in online. Nu poate nimeni sa vina sa bata cu pumnul in masa si sa zica, vreau sa fac asta, asta, asta si asta. [insert links here] Iar apoi sa impuna, fac asta asa, fac astalalta asa si asa mai departe. Si asta dintr-un singur motiv, pentru ca fiecare plange si spera la aia 100 de dolari facuti din adsense pe luna, sau fiecare traieste de pe urma campaniilor de  2 lei desfasurate pe orice site, asta ca sa iti acopere banii de suc, de tigari … si mai ramane de ceva?

Spuneam eu ca n-am avut ce sa raspund nici la Digicafe, nici la Radio Guerrilla despre cat castig pe blog. Pentru ca nu e o suma cu care sa ma laud. Sa ma laud in comparatie cu cine? Ca daca spun ca si anume castig mult, vin siturile mari si imi trag muie zicand … ce … eu hotnews.ro trebuie sa fac zeci de mii de euro pe luna, cum vine piticu si spune ca face 5.000 de euro.

Totodata nici nu pot sa ma plang. Cum ar fi sa vin sa ma plang, dati-mi si mie un banner pe blog. Vreau si eu un banner, vreau si eu bani. Uite, 200 de euro pe luna spatiul ala. WTF? Asta inseamna sa fiu privit ca un fraier, ca un cersetor, ceva de genul uite-l si pe nespalatul ala vine si cersheste bani. Nu, e mult sub nivelul meu. Dar multi o fac … si daca ne uitam la toate paginile de net, mai ales acolo unde vedem ca ne agaseaza reclama din stanga, din dreapta si de peste tot  ma gandesc aia oare cershesc reclama acolo, doar ca sa arate shefului ca muncesc, sau pur si simplu asta e politica, hai sa vindem … nu ne interseaza de cititori, noi sa avem cat mai multe bannere sa aratam ca suntem profitori.

Sa spun ca online-ul romanesc n-are nici un cap? Asta intr-un articol viitor. Dar as putea sa zic ca e fraier. Ah, eu sunt un fraier si mai mare ca vorbesc despre chestiile astea, da stiu.

Si Tudor intr-un limbaj mai savant. 🙂

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply