Presa scrisa mai are viitor?

Va amintiti ce scriam eu acu ceva timp despre Epic?

Aia anticipau ca in cativa ani vom ramane fara nici un ziar tiparit pe hartie.
Se pare ca procesul asta a inceput deja, atat timp cat primul ziar tiparit din lume si-a incetat activitatea de pe celuloza in favoarea editiei sale online. Desi fondat in 1645 de regina Kristina, cotidianul suedez “Post och Inrikes Tidningar” nu mai acopera informatii generale de peste 100 de ani.

De la noi aflam ca ziarul Curentul se relanseaza din februarie, sub forma unei publicatii distribuite gratuit. Pentru inceput intr-un tiraj de 150.000 de exemplare.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

8 thoughts on “Presa scrisa mai are viitor?

 1. Gandind cu pasiunile de acum as spune ca intotdeauna imi va face placere sa citesc ziarul la o cafea, sa il tin in mana dar pentru multi e mai simplu varianta online. Aducandu-mi aminte de copilarie…erau pe Cartoon Network ceva desene animate “Jetson” parc se numeau..ceva cu locuintele viitorul in care inca exista conceptul de ziar print…:P oare asa va fi? In Romania e inca devreme de dat un verdict

 2. Apar diferite pareri si aici, presa scrisa pierde teren in favoarea celorlalte metode de expunere media din cauza confortului, e mai lejer sa astepti ora 7 sa vezi stirile intr-un format video, in care interviurile interventiile sau orice alt ceva se aude si se vede, observi reacti & etc. Eu optez pentru tv si internet cu toate ca nu ma omor dupa politica sau ceva de genu, in spatele TV/ului stau tot un grup de jurnalisti, deci eu

 3. in alta ordine de idei, miercuri am aparut in catzavencu, in editia tiparita, pentru ca editia online nu a fost disponibila in ziua aia. Am avut o crestere de doar 12% pe care nu o pun pe seama ziarului. Asta in timp ce joi … am fost citat la radio21 in dimineata dementa, insa … doar +9%

 4. Pai da, acum depinde si de continutul respectivului articol fie el din presa scrisa sau radio (pentru ca daca vb de TV cresterea e mult mai semnificativa), daca esti pomenit intr-un cotext interesant, si intr-un punct mai culminant, atunci e clar ca e mai mult succes.. Presa scrisa, ziarele, se citesc in anumite contexte, pe cand sa dai drumul la radio in masina, sau sa te uiti seara la TV e mult mai lejer si are o influenta mult mai mare..

 5. intr-o tara cu o populatie imbatranita ca a noastra o sa mai dureze, doar nu stiu toti mosuletii sa invarta httpu’ in stanga si-n dreapta. de acord, astia “mai tineri” au renuntat la varianta tiparita. mai sunt totusi cateva exceptii si promotii – luati spre exemplu’ cotidianul din fiecare miercuri (4 roni = ziarul + o carte). dupa mine au succes pt ca de fiecare data cand nu luam dimineata ziarul, deja la orele pranzului nu mai aveam nici o sansa sa-l gasesc. nu stiu de restul cotidianelor, pt ca si eu sunt adeptul culegerii informatiilor online. 😉

 6. Mare de tot,la fel ca si editiile online.Mergeti cu metroul si o vedeti numai tineri care citesc diverse publicatii.Cei de o varsta mai inaintata,nu prea,trebuie sa-si puna ochelarii,nu prea vad.Ei sunt segmentul lui Mircea Badea-caci totul este gratis.De unde naiba iei tu cotidianul cu carte ca eu nu l-am gasit decat fara carte,ca asa au primit ziarul si asta la chioscuri ca lumea… sau mai sti?Eu daca nu rasfoiesc un ziar nu ma simt bine si nu mai simt savoarea cafelei de la ora 6.

 7. ia spre exemplu zona iancului, ora 7-7.30 gasesti la chioscurile mari din intersectie (sunt vreo 2 pozitionate in diagonala, le ratezi greu daca circuli “cu piciorusele”) ;). spre ora 10 deja ramai cu buza umflata, nici macar fara carte nu mai prinzi! 🙂 la fel in zona berceni in jur de 12, nimic! d`asta ziceam, mai sunt si exceptii, depinde de ziar si de targetul promotiilor.

  p.s: pacat ca pe pustanii de liceu ii vad dimineata numai cu compact, dar e de inteles la ei, counter, mc donaldsu’ si dinamo-steaua (in peluza evident 🙂 )

 8. apropo de aparitia ta in catavencu…nu a fost pe target, adik nu stiu cati din cei care citesc ziarul stiu ce e ala blog si tra la la…am o prietena care apar in “7 plus” la sectiunea cu blogurile si tot degeaba..chiar din contra scade traficu.
  @TLD: apropo de compact…nu am vazut, sunt din Iasi, dar fiind gratis…nu stiu daca poti spune ca e un public avizat. In Romania se cauta tot ce e gratis …inclusiv brosurile publicitare din reviste

Leave a Reply

%d bloggers like this: