Provincialii la putere

Provincialii la putere

Ieri am ascultat în background discursurile din Parlament ale noului Guvern și am rămas dezamăgit. Nimeni nu a venit cu un discurs în care să arate că vrea să meargă mai departe, ci toata lumea a acționat folosind expresia pe care o știm cu toții: las că merge și așa, las că știm noi mai bine. Și toate acestea sunt expresii de provinciali.

Noul guvern se comportă ca și cum nu ar fi avut acces la informație până acum, ca și cum apa caldă și canalizarea e ceva rău, ca și cum accesul la informație și internetul sunt lucruri malefice. Știu, generalizez acum, dar fix ăsta e comportamentul și limbajul.

Avem un nou prim ministru care vine și zice că e de la un oraș de graniță de unde toată lumea pleacă peste hotare. Păi normal că pleacă peste hotare, pentru că înăuntru,  acolo,  sunt ei la putere, sunt tot aceștia, de care oamenii s-au săturat și de asta pleacă mai departe. Ca să înțelegeți, la Timișoara sunt niște oameni foarte faini, dar în centru sunt țiganii care au acaparat tot, iar la conducere sunt … aceștia. (nu știu exact cum să îi numesc, mafie sau influență)

La ministerul muncii a venit Olguța de la Craiova, care e fix ca un oltean care a ajuns la București: uite muică Bucureștiul. Și în limitarea ei se consideră deja stăpân pe plantație. Am văzut-o dimineață la minister: ”o să vă zică cineva de la partid ceva despre asta”. Nu e treaba ei, ea a venit să facă ceva, dar nu e treaba noastră să știm ce.

Guvernul ăsta a venit acum de parcă în ultimul an ar fi fost încuiați în casă, de parcă în ultimul an nu s-a întâmplat nimic, de parcă în ultimul an țara nu ar fi mers înainte. Și în loc să întrebe cineva și să zică hai să vedem ce s-a făcut până acum și ce e de făcut mai departe, aceștia au venit să zică că las că știm noi ce e de făcut. Pur și simplu nu i-a interesat ce s-a întâmplat până acum.

Reacția lui Iohannis de aseară a fost o reacție simplă între doi provinciali. Așa cum la Sibiu ți se aruncă cu pietre în mașină dacă ești cu numere de Olt sau Dolj, așa și la Cotroceni. Să-l urmărim.

Iar reacția lui Liviu Dragnea, în loc să râdă și să îi arate că este mai bun, a fost fix aia de provincial care e înjurat de cineva cu mașină mai scumpă de București. Lasă că vezi tu, o să îți pun holșuruburi la roți. Serios, ce a zis Iohannis a fost bineînțeles belicos, dar numai un om prost, ar putea interpreta la nivel personal, ci din contră, ăsta e un imbold să îi arați sibianului că poți mai mult și ca știi mai bine. Nu ca să îi dai în cap, ci prin realizări.

Ar fi bună mutarea Capitalei prin țară. Câteva luni de plimbat ministerele prin principalele orașe ale țării. Există internet, există laptopuri, nu e așa greu. Iei conducerea, aparatul important din minister și-l muți spre exemplu la Craiova. Trei luni de guvernare de la Craiova. Așa minerii din Oltenia vor putea ajunge mai ușor la Olguța să îi zică că ei au probleme și să le rezolve ministerul muncii mai ușor treaba. Apoi să se mute tot guvernul la Timișoara. Așa firmele de acolo vor putea direct să vorbească cu primul ministru, nu despre facilități, ci despre cum să ducă România mai departe, despre CSR, despre investiții, despre protectie socială și pensii. Apoi să mute Capitala la  Cluj-Napoca, acolo ministerul economiei va discuta direct cu toate firmele care lucrează și produc toți banii ăia pentru Ardeal. Trei luni le ajung. Și tot așa. La Iași, ca ministerul comunicațiilor (de ce naiba nu l-au numit ministerul IT) să elaboreze cu progamatorii de acolo de la Amazon, tot soiul de programe pentru informatizarea țării.

Este irelevant cine conduce Guvernul. Dacă este Liviu Dragnea că așa vrea el și că și-a dus copilul la școală sau dacă e Sorin Grindeanu de la Timișoara. Importantă este atitudinea. Dacă atitudinea este aceasta …

15871857 10211007063713720 5544173392331944509 n

… atunci nu avem nici un progres.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply