Rezultatul recensamantului: suntem 19 milioane

Stirea care a tot trecut fara sa fie bagata in seama zilele astea, era rezultatul minunatului recensamant de doua saptamani. Din pacate rezultatul nu este unul imbucurator, din contra, e trist din punctul meu de vedere. Dar sa citam.

În perioada 20-31 octombrie au fost înregistrate 8.387.153 de locuinţe şi 19.599.506 de persoane, număr care include persoanele prezente, temporar absente sau plecate

Asta inseamna vreo doua persoane in fiecare casa. Si atunci vin intrebarile, unde sunt copii, care sunt parintii, unde e maretul plan al lui Ceausescu – generatia cu cheia de gat, cand oamenii trebuiau sa faca copii? Si eu faceam acum cativa ani niste calcule. Acum e momentul sa le reluam, pentru ca atunci noi speram sa fim 22 de milioane, dar suntem doar 19.5 milioane.

Populatia activa din Romania

Deci avem 5.5 milioane de pensionari, cam vreo 7 milioane de oameni sunt plecati din tara la munca in strainatate (3 milioane in italia, vreo 3 – 4 in spania), avem vreo 5 milioane de tineri (0 – 18 ani) si 7.5% rata somajului. (stati sa fac scaderea, ca mi-e ca da cu minus)  Mie mi-au mai rezultat doar 2 milioane de oameni populatie activa. Din astia, 7.5% sunt someri, iar in Bucuresti sa zicem ca sunt un milion jumatate de muncitori. Desi sunt mult mai multi, pentru ca numai masinile inmatriculate in Bucuresti sunt in numar de un milion.

Si totusi cine mai munceste in tara asta?

In seara asta eram la metrou si am intalnit intamplator 5 persoane care vorbeau la telefon despre niste mailuri, despre niste situatii si despre lucruri care mai trebuiau facute peste program. Toate persoanele astea erau tinere si cu fete foarte obosite. Dar munceau in continuare. Si acum imi pun intrebarea asta, cine mai munceste in Romania?

Ne-am obisnuit din pacate cu un stat si cu un sistem social care sa te protejeze. Nu se poate asa ceva. Imprumuturile de la FMI nu mai pot veni. Trebuie sa ne trezim si sa punem osul la treaba. Investitii, dezvoltare, fonduri europene. Nu e greu. Trebuie doar sa gandeasca cineva. Noi gandim si noi muncim. Dar trebuie sa o facem inteligent. Nu de alta, dar situatia din materialul de mai jos se va repeta si nu e o solutie, nu e decat o mizerie.

Romania, trezeste-te! Nu alege protectia sociala, ci alege munca si investitiile. Renoveaza-te si fii moderna!

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply