In Romania traficul de mobil a depasit traficul de desktop

In  Romania traficul de mobil a depasit traficul de desktop

Ma uitam adineauri intamplator in analytics si m-am speriat cand am vazut o proportie de 78% din vizitatori veniti din mobil pe blog. Am zis ok, e 12 noaptea, dar totusi. Asa ca m-am uitat si in SATI.
De cand a schimbat SATI modelul de raportare al afisarilor si unicilor, se vede clar cati vizitatori din dispozitivele mobile intra pe siteurile din Romania. Si de cele mai multe ori, vizitatorii de pe mobil au inceput sa faca trafic mai mare decat cei de pe desktop (la desktop intra laptop, desktop).

Ok, voua ca si clienti, ca si vizitatori sau mai rau, ca si unici, nu va pasa mare lucru de ce zic eu aici. Dar webmasterii ar trebui sa fie cel putin ingrijorati, daca nu speriati. Totul s-a intamplat atat de repede. Undeva in primavara/ vara raportul era total invers. Doar 20% din vizitatori veneau de pe mobil, cu o oarecare tendinta de crestere. Acum in raportarile zilnice, adica intr-un interval de 24 de ore, vizitatorii de pe mobil au depasit vizitatorii de pe desktop.

_MG_1234

Si stiti care e problema? Siteurile nu sunt optimizate pentru mobil. Dar nici unul. Sau daca siteurile au versiuni pentru telefoanele mobile sau versiuni responsive pentru telefoanele mobile, niciuna din aceste versiuni nu ofera un user experience suficient de bun pentru utilizator sau pentru dispozitivul sau. Adica degeaba intri pe siteul de mobil daca fontul e aiurea, daca imaginea e prea mica sau prea mare (ca din considerente tampite ca nu stiu sa administreze un server de imagini nu stiu ce imagine sa serveasca). Sau webmasterii s-au trezit ca vezi doamne pe mobil se mananca prea mult internet, sa limitam internetul pe care il consuma utilizatorul si sa ii servim cati mai putini kilobiti. Oh iarta-ma. Omul are acum telefon de 1920 x 1080, de ce sa ii dai o imagine de 300 x 250 pixeli? Daca are mobil si vrea internet pe el, sa isi permita abonamentul. De aia avem 4G acum.

 

Concluzie. Avem trafic mai mare de pe mobil decat de pe desktop pe siteurile din Romania. Practic nici un administrator al acestor siteuri nu numai ca nu vede,  nu-l intereseaza sa le ofere astora cu telefoane mobile ceva. Si daca au facut ceva aplicatii, ei bine alea au ramas la nivelul lui 2010 sau 2012 cand au fost lansate. Dar totusi, traficul de pe mobil a inceput sa depaseasca traficul de pe desktop. Asta e o performanta.

 

PS: Stiu ca nu am tema optimizata pentru mobil, lucrez la una noua, responsive. 

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply