Sa ne digitalizam zic

Guvernul a aprobat strategia de dezvoltare si implementare a serviciilor de transmisiune TV digitala terestra (DVB-T)  in Romania. In document se specifica faptul ca Romania va trece full digital pana la 1 ianuarie 2012, asta inseamna ca orice emisie in UHF se va opri dupa acea data, anunta newsin.
Pentru asta se vor cumpara diverse echipamente se vor schimba releele existente de pe vremea comunistilor, adica vom intra si noi in randul lumii.

Ca sa fie clar, DVB-T nu inseamna neaparat HD, este tehnologia prin care se vor face transmisiunile TV de acum inainte. Iar pentru asta unii s-au pregatit deja cu canale chiar HD. Si daca vorbim de canale HD, cum ma mai uit la ProTV HD din cand in cand sunt total iritat de reclamele difuzate acolo. Si dupa ce le vad imi amintesc ca pe televizoarele normale ele sunt gandite doar ca sa se vada, nu conteaza cum. Iar sistemul lor de verificare si raportare se limiteaza la televizorul cu lampi din biroul cuiva, pentru ca altfel nu-mi pot explica de ce pe HD reclamele se vad pe juma de ecran, sau de ce orice reclama care are un text de culoare alba scris flickare.

Abia astept sa vad prima reclama filmata si difuzata HD pe televiziunile romanesti. Bineinteles ca nu le pot face acum, dar astept revolutia asta in publicitatea tv, pentru ca pe HD orice greseala se vede.

Asta inseamna ca orice televizor va veti cumpara de acum inainte, daca nu intentionati sa-l aruncati in  urmatorii 2 ani de zile asigurati-va ca are tv tunner DVB-T, ca stie sa receptioneze ce semnal va exista in Romania dupa 2012. Specificatiile tehnice inca nu exista, dar cum ajung la mine le voi publica. Pana una alta eu abia astept sa vad Realitatea HD 🙂

In schimb noi venim cu dorinta de a face televiziuni HD acum abia, in timp ce spre exemplu in Finlanda conexiunea minima la internet va fi de 1 mbps, garantata si reglementata de stat.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply