Sistemul de operare gratuit, de ce Apple castiga iar

Sistemul de operare gratuit, de ce Apple castiga iar

Inca de la aparitia lui am fost sceptic cand a venit vorba de Windows 8. O data pentru ca apar bug-uri, pentru ca apar disfunctionalitati si pentru ca orice sistem de operare cere mai multe resurse din calculator si nu le optimizeaza pe cele existente. Sa zicem, am deja laptopul asta de 4 ani aproape, e vremea sa-l schimb. Apropo, ma ajuta cineva cu vreo recomandare de Ultrabook cu baterie?

Acum toata lumea lauda windows 8.1, iar eu eram go away, go away. Si asta pentru simplul motiv ca oricum as instala sistemul de operare pierd tot ce am acum pe calculator. Si incepand cu programele si continuand cu mailurile din outlook.  Doar daca ii fac upgrade, dar am HDD pe SSD, ceea ce inseamna ca in 250 GB trebuie sa intre tot. Nu prea e spatiu. Si pe langa asta e problema cu licentele. Pentru ca n-am licenta de Windows 8 si nici n-as vrea sa-mi iau, atat timp cat am licenta pe Windows 7. Bonus, nu stiu daca sistemul de operare Windows 8 e compatibil cu reteaua in care ma aflu. Asa ca ma pot astepta oricand ca Domain Controllerul sa spuna:  calculatorul lui Piticu? Windows 8? N-ai voie in retea! (se intampla in cealalta retea)

Sa trecem peste. Apple a venit aseara si a anuntat un nou sistem de operare: OS X Mavericks (mavericsii cum ar veni pentru cei care mananca shaorma de la ei). Sistem de operare care vine gratuit pentru utilizatorii de Mac-uri. Cum ar veni pentru restul lumii, ai windows 7? Atunci treci gratis la windows 8, nu mai da banii pe o alta licenta.

apple free

De ce ofera Apple OS X Mavericks gratuit? Pentru un simplu motiv, au suficiente surse de finantare de la utilizatori, astfel incat sa nu le mai ceara si bani pentru sistemul de operare. Sa mai facem o scurta comparatie. OS X-ul la fel ca si Windowsul sunt sisteme de operare inchise. In schimb OS X a dezvoltat in ultima perioada o tona de chestii din care scoate bani de la utilizatori. De la iTunes, la Mac App Store, Apple a stiut cum sa isi fidelizeze utilizatorii si cum sa le ia banii. In iTunes ai muzica, pe bani. In Mac App Store ai orice program, licentiat, pe bani. Si de aici Apple isi trage grosul banilor. Pe de alta parte Windows vine chel, fara nimic pentru utilizatori. Drept urmare, dupa ce dai banii pe un Windows, trebuie sa te duci sa cauti producatori, distribuitori de software sa le platesti si lor ca sa folosesti programul respectiv. In timp ce la Apple le ai la un click distanta.  Si le mai si platesti. Atat producatorilor cat si lui Apple. Tadaa, uite banul, uite programul, ramai la noi.

 

Si fix acum sunt pe punctul de a arunca windows-ul de pereti si de-ami pune pe PC noul OS X Mavericks. Si asta nu pentru ca am eu chef sa ma simt ingradit de limitarile sistemului de operare de la Apple. Ci tocmai pentru ca acesta e gratis. Si da, o limitare m-ar tine sa nu iau carcalaci, sa nu mai stau cu teama sa nu intru pe nu stiu ce pagini, sa nu ma mai tem de exe-uri care mi se trimit pe Facebook, Twitter sau pe Messenger.

Astept replica Windows, dar nu ii vad pe acestia sa vina sa isi dezvolte acum un magazin de aplicatii asa cum sunt cele de pe telefoanele mobile, in care sa ai software pentru sistemul de operare, ca acestia sa dea sistemul de operare gratuit.

 

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply