Stimati intelectuali sunteti degeaba


Fratii mei din celula, m-au imbarbatat si m-au incurajat,  mi-a venit ideea ca putem schimba tara asta,[…] chiar si eu vreau sa schimb viata semenilor mei.

Dan Diaconescu – Ora de Foc, Realitatea TV, 20 iulie 2010

Daca ar fi castigat anul trecut alegerile prezidentiale idoloul intelectualilor romani, domnul Crin Antonescu, probabil tara asta era intr-o situatie mult mai complicata decat se afla acum. Si nu din cauza guvernantilor sau a masurilor politice ale acestora, ci pentru simplul motiv ca intelectualii patriei nu se streseaza prea mult, nici macar pentru ei, dar pentru firmele unde lucreaza, dar pentru Romania. Asa incat un presedinte in postura lui Crin, care n-ar fi facut nimic pentru tara, care n-ar fi luptat nimic pentru popor (altfel l-am fi vazut acum murind de gat cu Boc pentru TVA de 24%) ar fi stat si s-ar fi uitat linistit la criza economica cum roade tot incet, incet. Cel putin astia de la putere acum mai fura ce pot, asta asa e.

Hai sa spunem ca buna parte din intelectualii  romani sunt oameni de calitate, sunt oameni cu o anumita constiinta, cu anumite principii, cu o gandire statornica si ca nu se dau dusi de val. Sa speram ca acestia stiu cum trebuie sa munceasca si ca le place munca, sa spunem ca vor sa dezvolte ceva pentru tara asta, nu doar sa se gandeasca cum isi platesc mai repede ratele sau cum isi cumpara o casa si o masina dintr-un salariu foarte mic pentru specializarea si anii lor de munca.  Pana aici toata lumea e de acord, sper. Intelectualii sunt ceea ce face natiunea asta sa miste, ei sunt floarea si ideile liberalismului si iluminismului romanesc. Tocmai de asta, acesti intelectuali de vaza ar gandi asa si ar scrie un articol de genul asta, asa cum a facut domnul Chinezu.

In schimb exact acesti intelectuali pe care ii laudam mai devreme calca stramb si nu vor sa se dezica de mizeria societatii romanesti. De ce spun asta? Pentru ca ma leg acum de citatul din deschidere. A vrut Diaconescu sa schimbe  societatea romaneasca. Si a schimbat-o. De la Elodia incoace, toata presa romaneasca s-a transformat intr-o vanatoare de scandal. Au aparut tabloidele, iar Diaconescu le-a dezvoltat oferindu-le continut. Au aparut scandalurile si iesirile in masa in public pentru Free Gigi, exact pentru ca Diaconescu le-a cerut. Iar la aceste schimbari au participat cei multi, in timp ce intelectualii le-au savurat din fata televizorului dezaprobandu-le, dar astfel spalandu-si creierii.

Daca aceasta clasa de elita a  societatii ar fi blamat acest tip de comportament, astazi nu aveam o societate dezbinata, speriata de conducatori si bucuroasa la orice oglinda sau punga de celofan care straluceste. Astfel nu aveam un grad de indatorare al intregii societati in fata bancilor, nu aveam datorii la FMI si nu spuneam ca in tara asta este recesiune. Dar exact cei 15.000 de specialisti de pe vremea lui Constantinescu, care mai tarziu s-au transformat in specialistii multinationalelor sau ale companiilor straine nu au facut nimic ca sa imbunatateasca tara asta. S-au complacut in fericirea de a privi la televizor un nou episod din serialele de fiecare seara in care politicienii vin si ne prostesc in fata sau cu tupeu vin si se lauda ca vor realiza anul asta 15 kilometri de autostrada. Iar pentru ca aceste lucruri stralucesc, lumea e fericita.

As mai putea sa spun multe, insa am primit un mail astazi care ma lasa fara cuvinte. O sa va arat doar incheierea lui, daca aveati vreo alta impresie despre cei care ne inconjoara:

Pai cei doi indivizi asa zisi ziaristi,de care abia ieri am auzit,se iau la tranta cu un titan?Pai ei nu vad ce pigmei sunt?Zau asa,nu va mai agitati atata,Diaconescu is THE BEST,si as va ramane.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: