5.203.000 de oameni pe net

Din asta inteleg ca jumatate din tara* are un calculator si o conexiune la internet, astfel incat  stie despre ce e vorba. S-ar cunoaste deci ce e aia o tastatura, ce se intampla cand se apasa un buton, ce reprezinta X-ul din dreapta sus si cam ce e este E-ul ala albastru.

Ok. Daca atata lume foloseste internetul inseamna ca penetrarea e mare, ca ne-am dezvoltat suficient si ca din asta se pot castiga multe, multe. In principiu tot ce inseamna new-media din .ro ar trebui sa se adreseze cumva  in fata celor 5 milioane de oameni, nu sa faca chestii pe care sa le arunce in neant (sa le puna pe net, o alta exprimare), sperand ca astfel utilizatorii vor prinde momeala la fel cum pescarul da la peste sperand sa-l prinda pe cel mare.

Cel mai bun exemplu aici e reprezentat de siteurile de stiri romanesti, singurele care atrag audienta completa a utilizatorilor de internet. O analiza a ce fac oamenii pe siteurile de stiri au realizat-o colegii de la money.ro

Pe langa asta e mult prea tarziu si ar fi trebuit ca sa existe servicii online inainte de a vedea cifrele astea de audienta. Spre exemplu in .ro in online nu prea se poate face mult lucru decat porn, stiri, filme online, messenger si cam atat. Socializarea se realizeaza in continuare in grupuri restranse de oameni, de obicei geek, atat timp cat nu foarte multi oameni isi verifica zilnic conturile din retelele sociale. Si totusi la atat se rezuma internetul romanesc, mai mult nu prea poti face.

Spuneam ca aveam nevoie inca de la inceput de servicii, iar aici ma refer de la simpla plata a unei amenzi de circulatie, pana la platitul online al facturii de curent electric sau a facturii de telefonie mobila  (nu stiu ca factura de la cosmote sa se plateasca online). Culmea, nici serviciile de internet nu se pot plati online – vezi RDS.  Acestea trebuiau sa existe inca de la inceput, dar cum noi suntem romani, avari, indolenti, conservatori si neinteresati in dezvoltare, aplicand principiul laso ca merge si asa am ramas in urma. Nu vorbesc aici de internet banking, asta e folosit de doar 2% din populatie.

Dragii mei, plaja e mare, iar marea are pesti, tot ce trebuie e sa le oferiti mancare iar ei vor veni singuri la voi. Dar daca nimeni nu le ofera nimic…

——————-

* jumatate din tara – Se bazeaza pe calcule grosso modo efectuate acum ceva timp.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: