Vi se pare normal?

Victor Ponta a fost huiduit ieri la Cluj-Napoca cand a vrut sa inaugureze ceva.  Nu a fost important ce a vrut sa inaugureze, important a fost ca a fost huiduit. Iar din tot protestul ala ramane notabil doar asa ceva:

Nenea ala zice un lucru perfect adevarat: “Vi se pare normal sa vindem terenurile agricole strainilor? Ca dupa aceea sa mergem sa cersim la portile lor?”  Perfect adevarat, total adevarat, absolut adevarat. Insa complet gresit.

De ce vindem terenurile agricole strainilor? Pentru ca nu suntem in stare sa le lucram. Pentru ca nu vrem sa le lucram. Pentru ca ne-am obisnuit sa stam cu balariile pe camp, iar noi sa primim subventie de la stat si sa o bem la carciuma. Sau mai rau. Pentru ca ne-am obisnuit sa incercam sa lucram terenurile, iar apoi sa ne plangem ca nu putem vinde marfa. Sau pentru ca nu putem lucra terenurile ca n-avem bani. Pai cum sa n-avem bani? Vrem sa le lucram intai?

Am spus-o de atatea ori. Agricultura se poate face in Romania. Agricultura e de succes in Romania. Se poate. Dar nu se vrea. Si atunci cine vinde terenul? Ala care vrea sa-l munceasca? Sau ala care nu vrea sa se asocieze si ala care nu vrea sa faca un proiect si sa obtina fonduri europene pentru terenul sau? Sau pentru asociatia sa?
Ma certific zilele acestea in project management pe proiecte europene. Invat cum e sa iti tragi bani de la Europa. Si descopar ca sunt doua hibe. Statul care NU VREA sa ia banii de la Europa, dar nici romanii care nu fac nici un fel de proiect pentru banii aia. Si trecem peste chichitele legislative, e atat de simplu sa faci un proiect, sa iei finantarea si sa ii dai drumul … important e sa vrei. Vrea cineva?

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply