Viitorul online: Video On Demand

Video On Demand (VOD) e folosit in Statele Unite de ceva ani buni ca suplinitor pentru orice post de televiziune, chiar daca in Statele Unite nu e cine stie ce viteza de broadband pentru omul de rand.  Astfel incat orice post TV ofera pe net, a doua zi, orice serial difuzat cu o seara inainte la televizor, la calitate HD 720p.

Bineinteles toata treaba asta cu VOD este contra cost, se plateste un abonament lunar, dar oamenii stiu ca daca nu au vazut seara la televizor ceva, pot vedea a doua zi, pot pune pauza, pot derula, pot revedea o faza si asa mai departe.

Public pentru VOD exista

lacrimi de iubire descarca aici download seriale episoade

Aseara m-am intrebat ce e Lacrimi de iubire. N-am primit raspuns, e o telenovela ceva? La ce televiziune si ce se intampla acolo?

Clar public exista. Adica daca tot ne laudam de 5.000.000 de utilizatori de internet de ce nu ii bagam in seama? Ganditi-va ca televiziunile se lauda in fiecare zi cu cateva sute de mii de oameni care le privesc programele. Ceilalti clar nu mai intra, nu vor sa se uite la televizor sau stau pe net. Si asa cum vedem mai sus, publicul cere de pe internet  productiile televiziunilor.

Exista retea, exista solutii tehnice

Ca Romania are internet bun, acolo unde are, stim cu totii. Dar si ADSL-ul de la Romtelecom e disponibil in orice catun de munte la 4 mbps, deci suficient sa vezi un streaming HD. (vorbind despre asta sa va amintesc ca puteti cere marirea benzii). De altfel orasele noastre se lauda cu cele mai bune conexiuni la nivel mondial. Asa ca oricine are in casa un cablu de retea are un minim 100 mbps pe care ii pot atinge.

Nici solutiile de distributie VOD nu mai sunt un secret. Ele sunt deja aici, se aplica si se intampla. Eu cel putin lucrez cu baietii astia si sunt foarte multumit de ei, intotdeauna au fost alaturi de mine si au sustinut orice le-am cerut. Pana si zecile de mii de conexiuni simultane de la evenimentele majore: alegeri, nunta regala, etc. Deci se poate.

Bani din VOD

Toata lumea se cramponeaza la bani. Hei, banii nu pot aparea peste noapte ca nimeni nu stie sa se duca la agentii si sa le spuna, uite vrem sa facem proiectul asta, asa, asa, asa hai sa va bagati. Eu zic ca putem studia cum fac strainii, gasi studii de caz acolo si aplica aici.

Uitati-va la triluliulu iarasi, sunt singurii care isi monetizeaza continutul video, dar nici un grup mare de presa nu ii foloseste ca distributie de continut. Cum ar fi sa fie pe trilulilu la calitate buna, filmele de seara chinezesti de la TVR. A doua zi toate babele de la sat ar putea sti sa acceseze asta. Daca nu in 6 luni i-ar pune pe copii sa le cumpere calculatoare si sa le bage internet acasa. Dar pentru asta e nevoie de un cross promo.

Calitatea materialelor video

Clar mai avem mult de asteptat pentru a avea si noi niste materiale video de calitate, televiziuni de calitate, etc. Dar trebuie sa ne miscam. Nu putem sta in mocirla asta de atata timp. (asta e un subiect asupra caruia voi mai reveni) In Statele Unite o data cu trecerea la televiziunea digitala si cu platformele VOD, consumul de TV (clasic, ala de acasa, etc, etc) a crescut cu 30% in primele 6 luni. Deci se poate. La noi pe HD, Protv-ul nu e in stare sa faca sharf-ul la un meci de fotbal.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply