Windows Phone are nevoie sa se reinventeze

Nokia a lansat inca un telefon. Radu l-a testat si nu a fost impresionat de el.  Eu am un Nokia si nu sunt impresionat de el. Bonus, nu-mi dau seama de ce se descarca bateria in 3 ore.

Trecem peste, dar Windows Phone a venit ca un sistem de operare cu “un suflu nou”, care a imbatranit inainte de vreme. Asa incat cota lui de piata nu a avut parte de nici o crestere notabila. A ramas la si altii. Adica acolo in liga in care nu conteaza. Sau conteaza pentru ei, intern. Si cu toate acestea Microsoft a cumparat Nokia. Si au facut aceeasi miscare cum Google a cumparat Motorola Mobile.

Daca ne uitam la Google, acestia au cam inchis divizia de mobile de la Motorola. Probabil aveau nevoie de inca un telefon mobil pe care sa testeze si aparent fabrica Motorola era una convenabila. Speram sa dezvolte mai mult Android-ul, dar nu a venit inca nimic nou.

Windows Phone-ul a fost primit cu raceala. Si nu ca ar avea cineva ceva cu Microsoft, ci pentru ca au vrut sa fie in afara standardelor. Adica in afara standardelor care spun ca un sistem de operare si aplicatiile pentru acesta trebuie sa fie cu floricele, briz-briz-uri si placute pentru public. Asa incat avem foarte putine aplicatii pentru platforma windows, de unde si foarte putine telefoane pe aceasta platforma.
Si mai e una, un feedback inexistent pentru consumator. Daca la Android, cei de la Google sunt in stransa legatura si se bazeaza pe suportul celor de la xda-developers (!! e pe bune, e confirmata pe video de fostul sef Android !!), la Windows nu ai nici un Windows Phone alternativ, pe care oamenii sa dezvolte. Ca sa nu zic ca un update al sistemului de operare este inexistent. Si atunci, de ce ti-ai lua un telefon mobil, unde daca ai conexiunea de date activa, pe 3G, fara sa intri in nici o aplicatie de pe telefon, iar telefonul sa te tina doar 3 ore. Ca si cum l-ai butona in permanenta.

Asteptam de ceva timp sa vad o reactie de la producatorii de windows phone-uri pentru recentele lansari pe Android. Aici vedem cum HTC lanseaza un dispozitiv, la 2 zile Samsung scoate unul mai bun sau invers. In schimb nici producatorii de windows phone-uri nu au produs telefoane cu acest sistem de operare. Au bagat cateva de test si s-au oprit, ca n-au avut vanzari. Iar vanzarile sunt strict legate de ce am zis mai sus: meniu atragator, aplicatii atragatoare, telefoane robuste.

Si daca ma gandesc bine, primul si singurul Windows Phone care mi-a placut e un LG, care functioneaza corespunzator pe WP 7 si ceva. Dar telefonul nu e robust, a crapat ecranul stand pe masa. Daca era Android, in locul tipului aluia de telefon, a doua zi aparea un altceva nou. Asa …

Revenind la titlu. Microsoft a cumparat Nokia.  Se reinventeaza ceva? Nu vad nimic decat niste bani care se plimba dintr-o parte intr-alta, pentru o companie care a sarit din tren, la fel ca un copil rebel  si acum se oftica ca nu mai poate ajunge la tabara de la mare, alaturi de ceilalti producatori de telefoane mobile.

Pana acum avem in piata o polarizare care nu face deloc bine pietei. Avem Apple care scoate telefoane ieftine mai nou. Avem Samsung lider pe aceasta nisa de telefoane, dar si un important producator de Android. Pe langa acestia vin HTC si LG cu ceva cota de piata. In rest avem picaje: Sony care sta linistit, Motorola care a lansat un telefon disponibil doar pe undeva prin State,  Blackberry care nu s-a tinut cu nimic de cuvant anul asta si a pierdut absolut tot, Nokia care si-a inchis fabrici si care nu aduce nimic nou.

Da, Nokia face poze frumoase, dar la ce bun daca Windows Phone-ul imi limiteaza cumva uploadul pe Facebook la 960 de pixeli.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply