Aberatii despre litoral.

Am primit azi un mail … in care un nene, cu nume ciudat, isi da cu parerea. N-am nimic impotriva lui, insa nu pe mail e cel mai bun mijloc de aberat. De obicei eu cand aud clink-ul de mail sar in sus pentru ca trebuie sa fie ceva important. Spam-urile vin pe alta adresa si implicit alt calculator.

Revenind, in mailul asta am citit ceva despre Vama Veche … cum ca Vama Veche e ceva ce trebuie sa fie, e Paradisul plajelor romanesti, cum ca acolo e mancare buna si ieftina, bautura buna si ieftina, femei bune si curate ( LOL ) … nush … n-am fost foarte atent … dar aberatii de genul asta. O sa va las sa cititi si voi mailul mai jos, poate va amuzati … insa un lucru e simplu.
Nu vorbim de Salvati Vama Veche si alte tampenii de facut bani din litoral … atat timp cat pe plaja la Mamaia NU AVEM dusuri si WC-uri (ca sa nu zic toalete ca ar fi prea elegant).Doamnelor si domnilor…

nu stiu ce beneficii aveti dumneavoastra in urma reportajelor de 1 mai din Vama Veche, nu stiu daca asta va aduce rating-uri mai mari sau pur si simplu va face placere sa mediatizati acest loc.
As vrea insa sa va atrag atentia asupra unor inexactitati si erori din reportajele dumneavoastra din acel loc.

1. Nu lucratorii salubritatii sau angajatii primariei sunt cei care strang gunoaiele de pe plaja din Vama Veche si nici mare parte din “turistii” ci angajatii teraselor de acolo si, cel mai important, “o mana” de entuziasti, nostalgici sau cum vreti sa le spuneti, VOLUNTARI, care fac acest lucru cam de 4-5 ani de zile.
2. Ar fi bine daca, reporterii dumneavoastra s-ar informa despre cateva lucruri din Vama Veche. Pe langa filmatul gunoaielor, a unui betiv care doarme pe plaja (dormitul pe nisip fiind o traditie in Vama Veche in primul rand si nu o consecinta bahica), acolo se desfasoara niste evenimente muzicale, culturale sau cum vreti sa le numiti. Si nu vorbesc de muzica tare de la fiecare terasa ci de concertele unor trupe romanesti si nu numai, trupe foarte bune, care, in incultura generalizata din Romania, formeaza UNDERGROUND-UL. Adica acel “curent” sa ii spunem, muzical, care ar trebui sa formeze VALORILE pe care Romania sa le promoveze in afara granitelor tarii si nu trupe de genul Directia 5, Holograf, Voltaj sau, INCREDIBIL, Todomondo. Dar asta este, focusat, o alta problema a CULTURII in tara noastra pe care, daca doriti, o voi aborda intr-un email separat.
3. Vama Veche inseamna: LINISTE, DESTINDERE, CULTURA, LIPSA DE PREJUDECATI, TOLERANTA, NONCONFORMISM etc.
Vama Veche nu este, sau nu ar trebui sa fie, un loc al DEPRAVARII, EXUBERANTEI, PROSTIEI, INCULTURII… si cu atat mai putin nu ar trebuie sa fie un loc mediatizat. Sau cel mult un loc nemediatizat negativ.
Cel mai bine Intrebati-i pe cei care merg in acel loc de 10-20-30 de ani ce a fost Vama Veche. Si ce ar trebui sa fie inca.

4,5,6….

Nu vreau sa tin aici teoria culturalizarii maselor prin media. Nu eu trebuie sa fac asta, ci nivelul de cultura si civilizatie la care ajunge un grup social.
Ma irita si enerveaza in acelasi timp tendinta mediei romanesti de a extrage pur si simplu senzationalul din orice.

Nu credeti ca ar fi fost mai corect, mai educativ ca reporterul dumneavoastra din Vama Veche sa-l intrebe pe cel pe care il vede aruncand pe plaja gunoi de ce face lucrul asta si de ce nu-l arunca la pubele, decat sa prezinte muntii de gunoaie sau chistoace de tigari cu un subtil, dar vadit entuziasm al reportajului senzational?

Nu credeti ca ar fi avut un mai mare efect sa cumparati o cutie de saci pentru gunoi si sa ii impartiti in fata camerelor de filmat turistilor? Nu credeti ca ar fi fost mai educativ pentru publicul dumneavoastra care, oricum in restul timpului primeste la televizor sau radio, pe post de THE BEST THINGS WE CAN DO, manele, tzoparlanisme, pseudovedete si cultura de cea mai proasta calitate?

Nu credeti ca, poate, acestor copii, acestor adolescenti care maine ne vor urma, ar trebui sa li se dea modele demne de urmat si nu false modele?

De ce nimeni nu a relatat ce s-a intamplat cu adevarat bun in acel loc sau in orice alt loc in care se intampla ceva pozitiv? In orice loc in care SE INTAMPLA ceva pozitiv. Va asigur eu ca ati fi avut material pentru cel putin o emisiune.

Si in final, cum credeti ca se poate pastra un loc in limitele decentei si bunului gust, un loc care in esenta ar trebui sa fie “o oaza de cultura”, daca Media prezinta cu foarte mare elan si entuziasm doar USCATURILE, MIZERIA SI MARLANIA? Si asta este valabil

Dumneavoastra v-ati educa copilul in acest spirit? L-ati creste cu idoli de tinichea, cu “modele de urmat in viata” care nu dainuie in istorie mai mult de 1 an de zile?
Preferati sa ajunga, cum spunea cineva intr-o recenzie a unui mare concert recent din Budapesta, repet… preferati sa ajunga sa stie ca Kafka este “acel domn din reclama de la coniac”?
Pentru ca, metafora prin care putem caracteriza adolescentii de azi este “Kafta, domnul acela din reclama de la coniac”.

Va multumesc daca ati avut rabdare sa cititi pana la sfarsit si imi cer scuze de tonul poate prea critic insa extrem de intemeiat. Nu sunt jurnalist, nu stiu sa scriu bine si poate ca am mai si mancat litere sau am mai scris cate o fraza compusa aiurea. Este insa o revolta interioara pe care probabil o au multi dintre dumneavoastra. Incerc si eu marea cu degetul si imi spun pasul. Poate se aduna mai multi ca mine si reusim, ca niste idealisti ce suntem, sa schimbam in bine macar cu 0,1%.

Va multumesc,

Carol van Fezinor

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply