Ce laptop alegi pentru productivitate. Acer Swift 3 – 2022

Ce laptop alegi pentru productivitate. Acer Swift 3 – 2022

Când mă gândesc la productivitate la birou, îmi vine în minte multă memorie RAM, un NVMe rapid și spațios și un ecran foarte clar. Iar dacă toate astea sunt integrate într-un laptop care nu va cântări foarte mult, atunci acest lucru se traduce în o zi ușoară de lucru.
De fapt ne-am obișnuit foarte mult să tastăm, să facem prezentări, dar în același timp să ascultăm și muzică și uneori să montăm video și să suprasolicităm calculatorul.
În schimb, după muncă ne mai și jucăm sau stăm pe Facebook care consumă la fel de multe resurse ca orice alt joc sau program de randare.

Folosesc de ceva timp un Acer Swift 3, cu procesor din 2022, Intel Core i7-12650H, 16 GB RAM și 1 TB stocare pe NVMe. Cum se comportă în fiecare zi? De încredere.

Genul de laptop pe care vrei să îți faci treaba, fără să te temi că ar putea să nu facă față. L-am folosit la montaj video, la făcut prezentări, la scris, la mult scris, dar mai ales la privit ecranul pentru a putea citi mai ușor și a scrie mai ușor.

Ce m-a impresionat pe Acer Swfit 3

Tastatura e unul din primele elemente care m-au impresionat pe acest laptop. Acer pare că a primit feedback de la utilizatori și l-a introdus în laptopurile sale. Astfel încât pentru o tasatură de laptop, tastarea este foarte facilă, rapidă și fără prea mult zgomot. De fapt de asta sunt laptopurile folosite pentru producție, ca să poți tasta la ele fără să deranjezi colegii de birou, dar și suficient de repede pentru a putea produce un text sau un mail în timpul pe care ți l-ai propus.

Apoi ecranul este un OLED la 2880 x 1800 de pixeli. Este aproape rata de aspect foarte bună pentru cineva care stă toată ziua să se uite în calculator, dar și are marginile subțiri pentru a putea acorda atenție muncii. Și este suficient de luminos în timpul zilei pentru a putea fi folosit și în soare, iar noaptea știe să adapteze așa cum trebuie lumina pentru a nu fi deranjant în încăperi întunecate. Mai are și marginea neagră atât de subțire încât să încapă aici și antenele de WiFi, dar și să ofere suficientă siguranță ecranului

Placa video este un Intel UHD, dar cu ajutorul procesorului, reușește să randeze cele mai pretențioase videouri în cel mai scurt timp. De fapt și acest video este randat cu ajutorul lui.

Am fost foarte încântat de viteza cu care se mișcă stocarea laptopului. Se pare că NVMe-ul de la Western Digital cu care a venit de 1 TB reușește să ofere nu doar viteze de transfer superioare, ci mai ales acea fluență pe care o aștepti de la sistemul de operare. Asta înseamnă fără blocaje, fără momente în care să te miri de ce se deschide greu o pagină sau de ce nu se salvează mai repede. Sunt mici detalii pe care le vede oricine, iar stocarea rapidă face de fapt ca laptopul să fie mai rapid.

Vine cu 16 Giga de RAM, suficient, deși dacă vrei mai mult, poți schimba plăcuțele ca să urci la 32 de giga de ram.

Bateria e un alt aspect bun pe laptopul ăsta. Am reușit să stau în întâlniri cu el de mai multe ore, în timp ce era conectat la un ecran și aiba peste vreo 3 ore s-a descărcat. Iar încărcarea lui este rapidă. Ceea ce e un plus.

Când vine vorba de periferice laptopul Acer Swift 3 este unul din cele mai complete laptopuri. Are două porturi USB-C și două porturi USB normale. Am putea spune că e de fapt un hibrid cu o trecere de la USB normal – tip A, la USB-C. Asta pentru că avem încă multe dispozitive care se conectează pe USB normal, dar de fapt avem nevoie și de un dongle, pentru a face cable management pe masă și pentru a putea conecta la laptop tot ceea ce e nevoie.

Laptopul are nevoie de cablul lui de încărcare și de încărcătorul lui, de fapt spun asta pentru că dongle-ul meu nu a reușit să ofere suficient curent pentru a alimenta laptopul. Iar aici dau vina pe cablul de încărcare, pentru că nu toate cablurile pot transmite curentul de care au nevoie laptopurile pentru a funcționa. Și nu cere mult curent totuși, la 65W putere, îi cere doar pe aceștia, cât un bec de tip vechi.

Are port HDMI și mufă de căști, de fapt acestea ar putea fi motivele pentru care nu este mai subțire. Dar este impresionant de subțire.

În schimb piesa de rezistență este touchpad-ul. Noi atunci când tastăm pe laptop, indiferent de cum folosim mouse sau doar touchpad, avem tendința să folosim tastele din mijloc, iar palma mâinii se va sprijini pe touchpad, iar așa apar click-urile din greșeală. Touchpadul de pe Swift este puțin la dreapta, iar decizia asta sigur a fost luată din teste, din experiența cuiva care a înțeles că este important ca momentul în care tastezi să fie cât mai simplu, dar mai ales rapid și fără greșeli.

Utilizatorii de obicei preferă laptopuri rezistente. Iar carcasa este din aluminiu, ceea ce îl face atât rezistent cât și mai ușor de răcit. De fapt răcirea este și ea regândită, iar atunci când laptopul este deschis, se înalță puțin tocmai pentru a putea trage aer de sub, iar evacuarea este în fața ecranului, dar nu atinge ecranul.

Senzorul de amprentă este incredibil de rapid, iar dacă ai un laptop cu senzor de amprentă, este cel mai recomandat element de securizare a informației de pe laptop, de protecție al parolelor și de folosire inteligentă a informației.

Conectivitatea vine pe WiFi6 E, ceea ce îl face ultra rapid, dacă rețeaua WiFi este configurată corect, iar sunetul este dat de DTS audio. Asta se vede în call-urile de pe Zoom, pentru că reușește să facă noise reduction din zgomotul de fond sau din gălăgia din birou.

Pentru că e Acer, prețul nu este un impediment. Și mă gândesc că dacă iei laptopul ăsta în anul 1, cu 16Giga de RAM, cu 1TB pe NVMe, reușești să termini și lucrarea de licență pe el, dar mai ales să faci proiecte la facultate pe care nu se aștepta nimeni să le faci. Și mai ai și timp de vlog și de altele.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply