De ce să faci cumpărături de Black Friday

De ce să faci cumpărături de Black Friday

Indiferent ce obiceiuri de cumpărături ați avea, întotdeauna e bine să le planificați. Știu ca mulți vor râde când citesc, asta pentru că ei nu sunt săraci, dar pentru ei există și calculele astea.

Dacă ne uităm la restul lumii, cam toată lumea face niște planificări de cumpărături și le face cel mai des o dată pe săptămână, iar în celelalte zile se fac cumpărături de nimicuri, gen mâncare. Teoretic așa reușești să îți împarți și să îți administrezi bugetul mai bine. Adică este mai eficient să faci o listă de cumpărături cu care să te duci sâmbăta în market, decât să te duci în fiecare zi și să cheltui astfel mai mulți bani.

Între timp vine Black Friday și te gândești ce să cumperi de la noi de Black Friday. Păi nu multe, pentru că nu prea ai ce să cumperi. Diferența dintre noi și Statele Unite, este că acolo se dau la reducere toate produsele din tehnologia de anul trecut care deja nu se mai fabrică, pentru a fi înlocuite cu cele din producția de anul ăsta.

Și noi îi vedem pe oamenii care se bat să cumpere un televizor 4K de 200 de dolari în state, dar îl vedem aici la 1.200 de dolari. Pentru că așa merge economia asta.  E mai ieftin în țara de producție, în rest toata lumea își pune ce preț vrea ea. De exemplu mie îmi place cum sunt laptopurile Apple cu 1000 de dolari, ce puțin, mai scumpe în România, pentru taxa de smecher.

Dacă revenim la Black Friday-ul nostru, aici avem câteva produse care intră la reduceri. Cele mai multe sunt la eMAG, chiar dacă restul producătorilor și ale magazinelor online fac campanii care mai de care mai proaste (vezi altex). De ce să cumperi de la eMAG? Pentru că de mai bine de 10 ani cumperi de acolo. Și pentru că au cam toate produsele pe care trebuie să le aibă.

Ce să cumperi de Black Friday?

În principiu nu trebuie să cumperi în ziua de Black Friday, îți organizezi produsele de dinainte. Nu trebuie să alegi produsul în ziua respectivă, pentru că asta înseamnă că nu ai nevoie de el și o sa cheltui banii aiurea. Dar despre asta vorbim în următorul paragraf. Și pentru că Zoso a fost în depozitul eMAG, am reușit să vedem și care sunt produsele care vor avea reduceri și stoc suficient. Așa încât eu văd acolo cauciucuri de iarna (cred) și multe mașini de spălat, aere condiționate și cuptoare.  Dar și un perete întreg de pamperși. Sigur vreți să vă schimbați mașina de spălat de acum 5 ani, care deja nu prea mai face ce trebuie. Și cu siguranță nu aveți cauciucuri de iarnă, că le-ați luat pe alea acum 3 ani și nu prea a nins.

Spuneam că e bine să faci o listă cu ce vrei. Tocmai m-am gândit că aș vrea un laptop nou (cred că mă întorc la windows). Așa încât o să mă uit pe site și o să îmi salvez produse la favorite. Altfel îmi amintesc că periuța de dinți electrică Oral-B am luat-o tot la Black Friday și că nu prea mai ține bateria. Și asta la favorite. Apoi am aflat că foarte multă lume anul trecut și-a cumpărat detergent și hărtie igienică la prețuri mai mici ca în supermaket. Am unde să le pun jumătate de an? Da am 2 rafturi goale. Deci pe listă.  Și la fel cu alte lucruri de care ai nevoie în casă și îți mănâncă bugetul inutil. De exemplu detergentul care s-a scumpit cu vreo 5 lei în ultimele luni sau chestii de mirosit prafumate.

Ce să nu cumperi de Black Friday?

În principiu, specificul nostru face 2 lucruri. O dată eMAG pe baza experienței de anii trecuți și a acestui big-data, știe deja ce cumpără oamenii și și-a făcut stocuri, dar toată lumea își pune produsele în coș și așteptă cu cardul pregătit să vadă dacă acelea vor fi produsele la reducere sau nu. Cei care nu au o listă din asta făcută, vor pierde timp pentru browse și pentru a căuta ceva în site. Și probabil vor pierde produsul până finalizeaza cumpărăturile. Am pățit.

Eu nu mai vreau să cumpăr chestii impulsiv. Probabil că asta e cea mai mare țeapă. Așa mi-am cumpărat acum nu știu câți ani 8 giga de memorie ram la Black Friday. Iar acasă am descoperit că e pe altă frecvență decât cea de care aveam nevoie. Iar în febra curierilor, mi-am trecut-o la pierderi sau la o viitoare investiție în ceva.

Nu cumpăra chestii care se pot deteriora în timpul transportului. De fapt eu am un stres cum să nu las niciodată pe mâna curierului ceva fragil, de la HDD, la televizor, pentru că … gropi. Mai bine te duci să le iei din magazin.

Și cel mai important, nu cumpăra dacă nu ai nevoie acum. De exemplu eu mi-am luat produse nu de Black Friday și le-am găsit și la prețuri mai mici ca de Black Friday.

Cel mai important, livrarea

Asigură-te că ești acasă la prima dată când te anunță curierul. Dacă nu ești la adresa respectivă îi va fi foarte greu curierului să te găsească. Comandă la muncă dacă poți primi produse acolo. Comadă acasă dacă ai plătit cu cardul și e cineva acasă. Și da, plătește cu cardul.

Tl;dr:

  • produse de strică necesitate, neperisabile, necasabile
  • faci lista de acasăamg
  • plătești cu cardul
  • ești acasă când vine comanda

 

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply