Exemplu greșit de localizare: accesul Wolt în România

Wolt, o companie de … livrat mâncare, a intrat pe piața din România, după ce a cumpărat Tazz de la eMAG. Tazz măcar era al nostru, aveam noi compasiune pentru el, știam pe cineva care știa pe cineva acolo, toata lumea încerca să facă lucrurile să meargă, cumva, spre bine.
Ce este localizarea
Auzim cuvântul ăsta și parcă merită să-l explicăm. Localizarea înseamnă atunci când tu vrei să penetrezi o piață nouă, fiind cumva globalist. Am învățat despre localizare de la o firmă de jocuri care încerca să își lanseze jocul prin diferite țări și astfel avea provocări printre care: înțelegerea culturii locale, traducerea în limba locală dar și în expresiile locale, adaptarea la noul fus orar și la obiceiurile oamenilor. Iar chestiile astea nu ai cum să le afli decât atunci când dai nas cu această localizare. Nu ai nici măcar un proces de induction, pentru că nu vine nimeni la tine să zică: o domnul globalist, poftiți la noi, ia uite ce obiceiuri avem noi și vrem să le dăm deoparte, pentru că vrem să luăm obiceiurile ale globaliste.
Greșeala globalizării
Wolt, îmbătat de succesul din alte țări, crede că poate aplica același lucru și la noi, iar pentru asta a reușit să cumpere Tazz, cu toată baza lor de clienți și tehnologia din spate.
Pana aici ar fi bine, dar nu au păstrat tehnologia, ci au folosit ce aveau ei de succes în alte țări. Dacă au crezut că acolo a mers, au venit și aici
A doua greșeală e că Wolt s-a localizat la Timișoara. Nu e nicio problemă asta, că doar îi fruncea și totul bine și frumos, dar tocmai asta e problema. Lipsa de empatie a lor și plictiseala și aroganța specifică. Până vom crește empatia și cultura organizațională, va mai trece mult timp. Vezi primul paragraf.
Campania de lansare greșită
Wolt s-a impus ca unul din ăla care vine să cumpere pe cineva mai mic. Exact cu aceeași atitudine și aroganță tâmpită pe care o au niște unii care vin la noi să ne arate că ei au ceva. Cum veneau speakerii internaționali la evenimente la noi să zică că ei au apa caldă, iar noi ne uitam la ei ca …
Apoi a mai fost si uciderea Tazz. Nu am văzut niciun fel de campanie care să ne zică că povestea Tazz continuă, ci am văzut o campanie care să ne zică, acum Wolt livrează, fuck Tazz. Și Wolt nici măcar nu e un nume balcanic, e scandinav, e greu, e rău. Ia uite cum sună Bolt (există acest cuvânt în română), Glovo (asta arată a broască), Take Away (asta e de fapt brandul care trebuia să vină, dar e prea nișat, trebuie să știi engleză).
Cele două erori grave lăsate să existe de către Wolt
Bucureștiul e plin de curieri Wolt care nu respectă nicio regulă de circulație. Au luat ăștia toate scuterele din Oltenița, ba chiar am văzut și Bistrița Năsăud, ca să livreze la București mâncare cu 40 de lei gratis.
Practic asta a fost promoția de pe Wolt. 40 de lei gratis la mâncare, o shaorma gratis. Desigur, efortul financiar este mare, 40 lei x nu știu câte shaorma livrate, rezultă o sumă. Dar de fapt banii ăștia se retrag din comisioanele restaurantelor și din alte costuri de servicii din platformă astfel încât nu se va simți prea mult.
Apoi cineva a furat bani de pe cardul unui client. Deci clientul a plătit cu cardul în aplicația Wolt (sau ceva), curierul a avut acces la datele lui de card, preatutentificate de aplicație și a început să îi tragă bani de pe cardul clientului? Pai asta e principalul motiv pentru care nu voi face comenzi pe Wolt.
Și răspunsul a fost ceva de genul că am identificat, că nu știu cum. Iar, pentru că e traducere din altă limbă, nu au spus că aplicația e sigură, că plățile sunt sigure, că nu îți fură nimeni banii dacă comanzi de la noi.

Cealaltă problemă cu care se confruntă Wolt, e că se fură mâncarea și nu se mai livrează. Aparent nu s-a preluat și sistemul de tracking al curierilor, iar aceștia fug cu mâncarea și nu pot fi găsiți de sistem. Înțeleg că nici suportul tehnic nu există și nici posibilitatea de a da banii înapoi. Iar eu nu vreau să verific dacă aceasta afirmație este adevărată sau nu.
Livrarea de mâncare e pentru puturoși
Comand rar de pe aplicațiile de mâncare. Preferam Tazz pentru că am Genius VIP. Dar de ce să comand nu știu ce mâncare de pe aplicații care să-mi vină:
- făcută în scârbă de restaurant.
- rece pentru că vine de la capătul pământului sau trafic.
- comandă lipsă pentru că a ratat restaurantul sau a mâncat curierul din mâncarea mea.
- mâncare necomestibilă din cauza gropilor sau a transportului și s-a împărăștiat peste tot.
Altfel există un Mega la 10 minute, dacă nu îi închide Piedone mai fac și mâncare gătită bună sau există un mega la 2 minute care are sandwitch-uri, care par a fi în termenul de garanție și sper că sunt păstrați cum trebuie.
Aplicațiile astea de livrare ar trebui să fie o lecție, odată pentru că mai bine îți gătești acasă și îți iei la pachet. Doi, nu mai mânca toate prostiile. Și trei, dacă tot mănânci toate prostiile, măcar ieși tu la acel restaurant de unde comanzi, nu fă comandă de livrare ca să ai un motiv să fii frustrat.
Iar Wolt să își dea seama ca sunt în România și că tehnologia le dă cifre seci, care nu îi aduc awareness.