Guvernul opreste alocatiile de la 18 ani

Am auzit adineauri o stire care zicea ca in Covasna elevii au decis sa faca greva japoneza pentru ca guvernul va opri alocatiile la varsta de 18 ani.

Cu alte cuvinte guvernul opreste alocatiile celor care sunt la liceu si au implinit varsta de 18 ani, pentru ca atunci se pot considera adulti si pentru ca atunci se pot angaja cu forme legale si corecte. Partial adevarat, adica sunt majori dar asta nu inseamna ca sunt de capul lor si ca pot sa se angajeze oriunde si oricum. De obicei la 18 ani esti in clasa a 12-a, ai un bacalaureat de sustinut, ai examene de dat, ai o facultate ce te asteapta. Pur si simplu daca te apuci de un serviciu nu mai ai timp de nimic altceva, chestia asta am experimentat-o eu in ultimele 3 luni de clasa a 12-a. Da, era misto la serviciu, dar pauza timp de scoala, ma duceam dormeam pe banci si ajungeam numai la anumite ore. Plus ca crestea nivelul de cafea bauta, nivelul de tigari fumate, nervii si asa mai departe.

Nici un angajator nu vrea sa se complice cu tine atat timp cat tu esti inca pe bancile scolii. Nici un angajator nu vrea sa angajeze pe cineva pe care stie ca nu poate sa-l biciuiasca pentru ca e la scoala sau pentru ca are de dat examene, asa nu face treaba nici angajatul elev si nici afacerea nu creste.

Pana la urma alocatiile celor de peste 18 ani sunt foarte putine, cati bani sa se economiseasca din asta? Cat sa stai sa primesti inapoi daca opresti alocatiile celor de peste 18 ani. Ei termina liceul si dupa aia se duc in lume, deci cateva luni, de cele mai multe ori nici 12 luni. La cat e o alocatie acum nu se aduna cine stie ce suma.

Daca cumva guvernantii se gandesc ca din alocatia scoalara copiii isi cumpara tigari si bauturi, atunci sa stea linistiti, la cat de mare e alocatia nu ajung banii pentru mai mult de cateva pachete de tigari, sau 2 beri. In schimb, daca la finalul lunii daca vrei sa iti iei un tricou, o jumatate de blug sau ceva folosesti alocatia pe care o primesti pentru ca inveti.

Pe langa asta, cum dracu sa mai stimulam invatamantul romanesc daca taie alocatia copiilor? Sau cum sa ii mai tii pe tineri in tara ca sa munceasca aici si nu in spania la capsuni daca nu le dai o jumatate de blug sau un tricou pe luna. Se mai poate lua ceva cu alocatia? Daca te gandesti ca banii aia inseamna o eugenie pe zi, in fiecare zi in care copilul ala se duce la scoala.

Si daca se opreste alocatia nu cumva va creste infractionalitatea in scoala, in ideea in care vor aparea din nou taxele de protectie de la cei mari, iar cei mici vor fi pradati de banii lor atat timp cat cei mari nu vor mai avea nimic?

Si elevii de la Brasov intra in aceeasi greva japoneza pentru pastrarea alocatiei si peste varsta de 18 ani.  

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: