Îl veți vota de milă

Îl veți vota de milă

Suntem națiunea cea mai oropsită. Încă de pe vremea machedonilor și a brâncovenilor și a domnitorilor fanarioți puși de turci, la noi s-a însămânțat ideea că trebuie să mulțumim stăpânirea. Nu să evoluăm, nu să progresăm, doar să mulțumim pe cineva.
De asta la noi la școală nu se predă Sprint, Agile sau alte soluții de project management. Numele este pompos, dar nu e așa de complicat. Te ajută doar să evoluezi. Se întâmplă asta la școlile din Statele Unite, de asta nu e învățământul acolo pentru toată lumea. Dar de asta ei evoluează și sunt primii. Vorbim de corporații aici, dar nu vrem să gândim ca ele, nici măcar să aplicăm acasă ce facem la muncă. Păi dacă la muncă merge și firma evoluează, de ce nu ar face același lucru și acasă sau oriunde în viața asta?

Mă uit că niciunul din candidații la primărie nu a venit cu un Gantt să spună ceva acolo. Aici suntem, vrem să facem asta. Pentru asta avem nevoie de votul tău, iar apoi vom face asta și asta.

image 1

[…] (<- cuvânt cenzurat) care candidează la primărie cred că acolo se face politică. Complet greșit. Acolo se face administrație și pentru administrație ai nevoie de un tool de project management. De asta primăria este un SRL, o societate pe acțiuni dacă vreți, dar mai degrabă un SRL. Unde ai venituri și cheltuieli și departamente care se ocupă de diverse lucruri. De asta a făcut Firea un fel de holding din primărie, ca să poată fura mai ușor banii. De fapt de asta se luptă restul candidaților acum. Ca să pună mâna pe acest holding, pentru că banii vor veni ei. Indiferent dacă holdingul este profitabil sau nu, avem noie de unde sa aruncăm cu banii pe fereastră, cum am făcut până acum.

Ce este cel mai trist în campania asta electorală, toți candidații ăștia nu au venit numai cu promisiuni, dar niciunul nu a venit cu soluții. Gabriela nu are nevoie să vină cu soluții sau cu promisiuni, pentru că pentru ea este un proiect care trebuie să meargă mai departe. E făcut în stilul vechi, încă merge, deci nu e nici o problemă.

Problema vine de la următorii. De exemplu ăsta. Ne înșiră aici niște idei, ca într-un site de prezentare de acum 10 ani. Păi de ideile astea avem noi nevoie? Un fel de Poptămașe. Oh wait, ar fi fost bine să candideze Poptămaș. Ar fi avut și likeuri și idei. Dar rezvolarea acestor idei este care? Cine se apucă să facă chestii. Vă zic eu nimeni.

Îl veți vota de milă

Pe următorul primar de la București, dacă nu va fi tot Gabriela, îl veți alege de milă. Îl veți alege ca să nu iasă Gabriela iar. Dar de fapt știm noi cum se întâmplă aceste alegeri aici. Nu vine nimeni cu nimic bun și va fi chiar mai ușor.
Oamenii vor alege nu binele, ci oricine altcineva cu speranța să fie bine. Și au și cum să facă asta. Pentru că niciunul dintre candidați nu vine cu nimic nou. Nu a venit nimeni să spună: în două luni expropriem casele de la pasajul Ciurel și veți putea ajunge pe autostradă. Nu, oamenii au venit să zică că veți avea o viață mai bună, salariu mai mare și așa mai departe. De când se ocupă primarul de salariul oamenilor din oraș, dacă nu sunt angajați la primărie.

Salvatorul!

Toată lumea se uită la următorul primar ca la salvatorul orașului. Să salveze orașul de ce? De șobolani? Nu va reuși asta, pentru că nu reușește nimeni în nicio țară democratică. Să facă ce? Să dea apă caldă? Pentru asta trebuie ca orașul să fie șantier doi ani de zile și cu ce costuri. Nu se pot face aceste lucruri într-o democrație. Dacă se vor putea face nu ar mai fi democrație.
Și atunci se să facă următorul primar. Nimic. Va prelua sistemul de șpăgi, eventual îl va ajusta. Și probabil va face chestii strălucitoare pentru comunitate. Dar atât timp cât până acum, anul asta cel puțin, primăria nu a făcut nimic pentru comunitate, oamenii s-au obișnuit deja ca să nu se facă nimic pentru ei.

Uitați-vă de exemplu la stațiile de metrou de la Eroilor. Acolo ai acces la o stație modernă cu lumină și chestii lucioase, pe de altă parte ai aceeași gresie din 1978. Calculați vă rog cât e din 1978 până acum și puneți întrebarea când s-a spălat ultima dată gresia aia. *metroul s-a deschis în 1979

Până la urmă elita este cea care a părăsit națiunea noastră. În loc să aibă rolul de educație și model pe care l-a avut de exemplu în perioada interbelică sau chiar în perioada construcțiilor megalomanice comuniste, acum elita a părăsit viața publică și se uită din curtea lor închisă la restul oamenilor.
Eu m-aș întreba dacă lor nu le pute. Dacă pe ei nu îi afectează că nu au curent electric la parametrii normali ca să le funcționeze centrala termică. Dacă lor nu le pasă că pe strada lor sunt gropi și nu este iluminat public.

Schimbarea este în tine

Dar de asta asta schimbarea din tine nu va fi în mai bine. Va fi în mai prost. Și mai e un aspect aici. Ai ieșit la Victoriei să te gazeze jandarmeria. Foarte bine, felicitări. Dar ai văzut că după acel eveniment ți s-a închis gura? Ai văzut că nu mai ai dreptul să vorbești. Ai văzut că nu ai pe cine să votezi? Ai văzut că oricine ai vota la alegerile de duminică, nu va duce nimic bun?

Și asta dintr-un simplu motiv. Că nu e nimeni organizat care să stea pe capul viitorului primar să facă treaba. Pentru că așa suntem noi construiți. Cu gura închisă, să mulțumim stăpânirea și să nu facem nimic. Să nu inovăm nimic.

Votați!

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

3 thoughts on “Îl veți vota de milă

Leave a Reply