Jumatate de Bucuresti trebuie demolat

Stiu, nu sunt primul care spune asta, a mai spus-o si un arhitect englez care s-a speriat de minunatiile de blocuri comuniste, care la noi, au o forma unica fata de restul lumii. Si nu s-a referit in sensul bun al lucrurilor, ci in sensul negativ. Cu alte cuvinte chiar daca ai putea compara Bucurestiul cu Moscova, la o scara bineinteles de vreo 7:1, totusi la ei cladirile grandioase si tot orasul are o noima. La noi nu.

Personal eu m-am saturat ca orasul asta sa fie murdar. M-am saturat de mizeria din Bucuresti, iar orasul nu e murdar pentru ca lumea arunca hartii pe jos, orasul e murdar pentru ca nimeni nu a stat sa-l curete. Chiar daca nu s-ar arunca hartii pe jos, orasul ar ramane la fel, in fiecare zi din ce in ce mai murdar, in fiecare zi din ce in ce mai daramat, iar praful adus de vant din Baragan umple in fiecare moment strazile orasului.

In principiu toate cladirile care au prins razboiul ar trebui sa nu mai existe in Bucuresti. Pentru ca noi nu suntem nemti sa ne razboim cu tatarii am facut case din pamant la care am audagat chirpici. Nici macar cladirile de caramida nu respecta vreo norma arhitecturala sau de siguranta, pentru ca romani fiind, am furat din ele tot ce se putea fura sau numarul de caramizi a fost micsorat exact ca sa mai ramana si de pus deoparte. Asta a insemnat libertatea totala in oras.

De ce  peste tot prin Europa centrele vechi ale oraselor arata intr-un mare fel, iar la noi nu? Pentru ca la ei a fost razboi. Daca ne uitam la nemti, la polonezi, la cehi, la rusi, peste tot au fost bombardamente, iar cladirile alea au fost daramate, orasele incendiate. La noi ce s-a intamplat? Au cazut niste bombe pe Valea Prahovei peste rafiniarii, una doua prin Bucuresti si cam atat. Toate cladirile au rezistat. La noi n-a mai fost nevoie de o reconstructie generala, in schimb in toate orasele din vest a fost nevoie. Iar aia stiind ce ii poate astepta si dorind sa isi pastreze identitatea nationala au bagat bani si au facut cladirile alea ca sa reziste, sa reziste, sa reziste. La noi nimic. S-a facut ceva ce va fi rezistat in Bucuresti? Da! Casa poporului si Casa presei, dar acestea sunt doua cladiri uriase care cu greu vor fi daramate, pentru ca sunt prea uriase. Asa, la o adica daca ma mai uit peste Bucuresti, nimic nu prea pare a mai sta in picioare. Am fost si in tunrul TVR, la etajul 12 sunt crapaturi cat degetul, iar blocul e facut din prefabricate.

Ieri vorbeam cu cineva ce va fi la un cutremur in Bucuresti. Eu ziceam ca vor pica toate cladirile astea care abia se tin acum pe picioare, ea imi zicea ca vor pica blocurile ANL, pentru ca sunt facute ca sa fie, nu ca sa reziste si nici ca sa fie functionale. Ci au fost facute pe principiul, se poate fura ca nu ne verifica si nu ne pedepseste nimeni? – hai sa o facem.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: