Laptopul fabricat din materiale reciclabile și care este reciclabil: Acer Aspire Vero

Laptopul fabricat din materiale reciclabile și care este reciclabil: Acer Aspire Vero

Când vine vorba de reciclare, electronicele sunt cele care trebuie să fie cele mai atente la acest lucru. Deja avem 40 de ani, dacă nu mai bine, de echipamente electronice care trebuie reciclate, care trebuie să fie și reciclabile și care să genereze deja un circuit al reciclării materialelor.

Acer a început acum acest proces cu Aspire Vero, un laptop produs din materiale reciclate din alte produse ale lor.

După ce am filmat acest material video am stat de vorbă cu Emmanuel Fromont, președinte al operațiunilor EMEA Acer și Corporate Vice President al Acer, de unde am aflat care este perspectiva companiei în ceea ce privește România și în ceea ce privește reciclarea.

Acer vrea să devină o companie verde, care pune mare accent nu numai pe reciclare, dar și pe producția echipamentelor sale, astfel încât acestea să poată fi reciclate mai ușor.

Am aici un laptop Acer Aspire Vero. Este făcut din materiale reciclate și pentru mine este unul din puținele produse de acest tip care chiar m-au impresionat. Să îți spun și de ce.

În primul rând este incredibil de ușor. Are doar 1.8 kilograme, mai puțin ca o sticlă de suc. În ghiozdan am senzația că este prea ușor. Ok, este din plastic. Dar și plasticul ăsta este unul reciclat. 30% din plasticul carcasei este reciclat, iar acest fapt nu-l face deloc mai puțin fiabil. Din contră, pare mult mai rezistent și serios. Pe exterior sunt aceste striații care ajuta foarte mult palma care se odihnește pe laptop.

Scrie și pe el ca este Post Consumer Recycled. Adică plasticul reciclat este din alte surse. Iar faptul că nu este vopsit, aceasta înseamnă o altă metodă de reciclare, de fapt de economisire a vopselei care ar putea face acest plastic nereciclabil. Dar culoarea nu este deloc rea. E acest gri cu inserții de alte bucăți de plastic topite și arată foarte bine.

O altă soluție pentru a nu face risipa și pentru a recicla de altfel pe laptopul ăsta, sunt șuruburile. Acestea sunt niște șuruburi clasice, standard pe care le găsim și în alte produse. Folosirea lor indică lipsa risipei. Dacă nu faci șuruburi speciale pentru acest laptop și folosești ceva existent pe piață nu consumi inutil materie primă. Pentru că sunt clasice șuruburile pentru șurubelnițe în cruce Acer spune că astfel laptopul este ușor updatabil. Nu l-am desfăcut, dar sunt curios, dacă ai putea pune altă placă de bază cu alt procesor și memorie înăuntru. Despre detaliile tehnice vorbim imediat.

Până atunci, tastatura este din plastic reciclat în proporție de 50% și ea însăși este 100% reciclabilă. Pentru asta veți vedea pe tastatură literele R și E scrise invers, tocmai pentru a atrage atenția că sunt reciclate și reciclabile.

Mă uitam la mine. Eu produc un sac mare de plastic și hârtie pe care o trimit la reciclat la primărie în fiecare săptămână. Pentru că fac operațiunea asta, mie mi se pare că folosim și aruncăm extrem de mult plastic. Iar tot acest plastic are nevoie să fie reciclat și să nu ajungă în natură.

Cutia în care a venit laptopul este 100% reciclabilă, iar cartonul este fabricat din 85% carton reciclat. Au renunțat la pungile de plastic în care era ținut cablul de alimentare, iar încărcătorul este de asemenea foarte mic, aproape cât un încărcător de telefon.
Iar din cutia in care a venit laptopul, poți face un stand pe care laptopul să stea ridicat pe masă.
Cutia și modul de ambalare al laptopului a câștigat în 2021 premiul Red Dot pentru Packaging Design. Red Dot sunt cele mai importante premii pentru inovație și design.

Ecranul laptopului de 15 inchi, chiar dacă nu este unul 4K, se vede foarte bine și este unul mat. Dar, este 100% reciclabil. Drept urmare la finalul vieții lui va putea fi transformat în altceva.

Cum e laptop de 2022, vine cu cel mai nou procesor de la Intel, din gama 11, suficient de rapid pentru munca pe care o folosește un creator de conținut. Vine cu conectivitate pe cablu, dar și cu cel mai nou adaptor de Wifi6, pentru a avea o viteză foarte bună pe wireless.
Are 16 giga de ram, dar cum spuneam mai devreme sunt upgradabili. Aici eu încă am păreri împărțite dacă 16 giga de ram sunt suficienți sau trebuie minim 32 de giga. Tu ce părere ai? Sunt 16 giga suficienți? Spune-mi în comentarii.

Încărcătorul chiar dacă este unul mic, are o putere de 65W, iar bateria este una generoasă de 48Wh prin 3 celule. Cât l-am folosit eu pe baterie, 7 ore de muncă de birou puternică a fost mai mult decât suficient.

Are 3 porturi USB-A, pentru folosire clasică și un port USB-C pentru cei care au deja dispozitive care folosesc doar acest tip de conectivitate. Iar Touchpad-ul include și un senzor de amprentă. Hard disk de 1 TB, pe NvME.

Contrar aparențelor nici nu se încălzește foarte tare, dar așa cum ne-am obișnuit de la Acer, răcirea este foarte generoasă. Uite cât de mari sunt fantele de răcire. Iar evacuarea căldurii se face prin fața monitorului.

Cred că laptopurile reciclate, de fapt că toate produsele reciclate au mari șanse în viitor. Important e să reciclăm responsabil și să consumăm plastic chiar și mai responsabil ca până acum. Iar asta se poate face doar prin educație.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply