Provincialii

La Bucuresti mai prinzi un concert de ceva trupa misto, mai vine un Paul Van Dyk, un Digweeed, un Tiesto … niste nume. In rest … in tara … vin alte nume: Adrian za wonder, Costi de la Dudesti, Ionut Magnificul. Iar, atunci iese sarbatoare nationala in orasele de provincie.

Acum cateva luni vorbeam cu o cunostinta, din Pitesti (iarasi), si imi zicea ca telul ei in viata e sa produca bani si sa se duca cu ei la ruleta, sau la pariuri, poate poate o cadea norocul peste ea si o sa faca banul grup. Pentru ca altfel nu se poate, pentru ca altfel nu poate sa munceasca.

Nu zic ca si in Capitala sunt oameni de astia, dar astia sunt destul de bine separati de grosul populatiei care lucreaza la multinationale, care lucreaza, care muncesc de dimineata pana seara. Si pe niste salarii, care nu sunt prea mari, dar le ajung.
In octombrie, am incercat sa-mi platesc taxa de facultate si cum nu aveam timp sa fac drumuri, mai ales pe traficul asta, am rugat o prietena (de data asta era o prietena si nu cunostinta), care mi-a mai platit odata facultatea, sa se duca ea, daca tot avea drum in zona. Raspunsul a fost frumos:”Am platit-o, dar n-am avut cand sa duc chitanta la secretariat.” Intamplator azi, am aflat ca am fost pagubit de 650 de lei. Macar de mi-ar fi zis ca se duce sa ii bea.

Diferenta majora dintre Bucuresti, unde totul e scump si fancy, si provincie – unde totul e ieftin si prost, e ca in capitala trebuie sa stii ce vrei si ce iti permiti, ca sa poti sa fii si scump si fancy, in timp ce in provincie exista regula cu lasa ma ca merge si asa. Bineinteles, asta merge si in Bucuresti, dar acestia sunt diferentiati de restul care muncesc.

Daca, intr-unul din orasele mari ai mai multe oportunitati doar din cauza faptului ca exista oameni cu idei, vointa si dorinta de a realiza ceva; in provincie, totul se rezuma la manele, la facut o facultate de ochii parintilor, la gasit un job care sa plateasca cat mai mult si unde sa lucrezi cat mai putin, sau chiar deloc. Si bineinteles, daca vezi pe cineva cu bani, sa profiti de el cat de mult poti.

De ce nu? Pentru ca … oh … lucreaza la Bucuresti, intr-o companie mare, are salariu mare deci, putem sa ii cerem bani si sa profitam de el. Pitic … cand vii la Pitesti, sa bem o bere pe banii tai?

Multzam Elly ca mi-ai furat 650 de lei, macar puteai sa-mi zici, ca sa stiu cum stau si sa nu vin sa pired o zi degeaba alergand pe la secretariate, casierii si alte tampenii de genul asta.

Dragi prieteni, vedeti de ce am  ajuns sa am o parere asa de proasta despre orasele astea? Nu?!  Pai atunci … de ce imi cereti bere?

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

56 thoughts on “Provincialii

 1. Consider că persoanele din provincie care vin si reusesc sa se tina pe picioare în Bucureşti sunt mult mai puternice, mai responsabile şi mai cu picioarele pe pământ decat cei din capitală. Se confrunta cu mult mai multe probleme pentru simplul fapt că sunt într-un oraş străin căruia trebuie să-i înveţe străzile, oamenii, instituţiile…tot. Provincialii aştia trebuie de asemenea sa munceasca ceva mai mult (sau pe bani mai multi) pentru a-si acoperi cheltuielile de chirie, mancare si altele pe care acasa la mama nu le-ar fi avut. Mai mult trebuie să tina piept aversiunilor şi agresiunilor de divrese tipuri pe care bucureştenii get-beget le dezvoltă împotriva provincialului, trebuie să se obişnuiască să străbată distanţe mai lungi, pentru că oraşul e mai mare decat orice orăşel din ţară…inainte obisnuiam sa fac 30 minute pe jos de la serviciu până acasa, dus-întors, acum fac aproape 4 ore cu masina… Mai sunt si locurile acelea simpatice din centru cu cafenele atragătoare si tot felul de ciudăţenii de meniuri de care cu siguranţă nu ai parte prin provincie, cel puţin nu în orăşele muncitoreşti gen Reşiţa, şi în care eşti tentat uneori să intri să bei o cafea care costă cât mancarea pe trei zile în orăşelul natal…nu mai pomenesc de locurile de muncă unde trebuie să fii prezentabil ca să stai în rând cu respectabilii colegi bucureşteni care îşi toacă banii pe hanie, ca doar de locuit au unde si mama face mancarea gratis. Să nu-i uităm nici pe cei care trimit bani acasă…pentru că

  Am prieteni buni nascuti în Bucureşti, dar am văzut si un morman de proşti, fiţoşi, judecători(fără calitate de magistrat) şi mai ales ipocriţi. Cel mai adesea cei care pun întrebări de genul…” acolo la Reşiţa aveţi curent electric??” au părinţi care au venit de pe LÂNGĂ câte un orăşel nici măcar dintr-un orăşel, şi care spun că tot ce contează este faptul că te-ai născut în Bucureşti. Presupun că e o încercare disperată de a-şi ascunde originile de provinciali!

 2. Erată

  am şters un rând jumate din greşeală:
  Era vorba de cei care trimit bani acasă, de cele mai multe ori părinţii provincialilor o duc nu tocmai ok cu banuţii, şi evident provincialii aia veniţi la Bucureşti, mai trimi si acasă bani din când în când…

 3. Ca omu’ asta, Piticu’, a scris pe blogul personal parerea lui despre relatia si diferentele dintre capitala Romaniei si restul tarii nu mi se pare un lucru rau, desi personal vad aceste diferente oarecum in sens invers. Pana la urma fiecare om are dreptul la parerea lui, nu? Si e de datoria ficaruia sa treaca prin filtrul propriei gandiri ceea ce citeste, nu trebuie sa luam de bun ce a scris unul sau altul.

  Dar ceea ce e mai ingrijorator e ca articolul respectiv a fost premiat la o festivitate cu oarecare pretentii, unde s-au dat premii bazate pe popularitate, dar a existat totusi (sper) si criteriul ‘calitate’.

  Din nou, acest aspect nu spune nmic rau (sau bun) despre numitul Piticu’ dar spune multe despre colectivul RoBlogFest. Arunca o umbra asupra fiecarei persoane prezente sau mai ales premiate la aceasta festivitate.

  Si aici devine grav.

 4. se dicuta o mare problema aici, din cate vad.. e o boala a bloggerilor, sa se ia ba de manelari bade provinciali, ca sunt prosti in jur.. Si daca sunt, care e problema voastra? Care e problema ta? Sa fie, frate, dar daca vei continua cu discutii despre strumfi, vei intra in curand in categoria lor..ciao 🙂

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: