Revoluția calculatoarelor începe acum

Revoluția calculatoarelor începe acum

Bine, a început anul trecut când a apărut M1 de la Apple, dar pentru cei care au calculatoare, revoluția trebuie să înceapă acum.

Dispar plăcile de bază

În lumea asta a calculatoarelor, iar cei care se joacă știu foarte bine cum stă treaba, se dă o luptă comercială și stupidă pentru cine face un calculator mai performant. Și mai era și lupta asta dintre singurii producători de procesoare, CPU: Intel și AMD. Fiecare dintre ei se lăuda că are o viteză mai mare, că se încălzește mai mult și așa mai departe.

Cu ce îl încălzește asta pe utilizator? Cu nimic. Am un desktop care reușește să ruleze la 14 ani de la achiziție 8 streamuri în Chrome, fără să se blocheze. Duce procesorul în 100%, dar livrează ce vreau, livrează.
Mai am un Mac din 2012 cu i7, tot i7 se cheamă procesoarele și acum. Sunt aceleași procesoare, doar o idee mai rapide față de 2012. Evoluție? Nu prea.

Cu apariția telefoanelor care depășesc cu mult performanțele calculatoarelor, producătorii acestora din urmă au zis că trebuie să facă ceva. Și nu au făcut nimic. Apple în schimb a luat problema în propriile mâini și a pus în Mac-uri, procesorul de pe telefon. Bine, e mult spus aici, vor sări imediat specialiștii în Apple. Dar fix asta au făcut. Au desenat procesorul și placa de bază in house, folosind dimensiunile unui telefon și au îngrămădit acolo tot ce aveau nevoie. Și astfel nu mai ai placă de bază. Ai o placă de bază, dar nu mai ai o placă de bază de 1 metru lungime.

Cu alte cuvinte, în calculatoarele Apple nu mai trimiți din procesor către placa video informația, sau către memoria RAM, sunt toate unele lângă altele. Și stocarea e tot acolo. Da, e o problemă că te limitează la upgrade, dar uite unde s-a ajuns cu aceste upgrade-uri incrementale, cu 2 Mhz mai mult.

Se discută despre faptul că și pe desktopuri și laptopuri plăcile de bază vor fi reduse la procesor care va include în el CPU, GPU, memorie, periferice și stocare.

Asta înseamnă că firme precum Gygabite sau ASUS ar trebui să dea faliment nu? Asta dacă Intel sau AMD ar începe să producă aceste plăci de bază care să conțină toate aceste procesoare. De fapt, de ce să nu le producă toți? Că la mobile avem Qualcomm, MediaTek și Samsung care sunt principalii producători de astfel de plăci.

Pe partea de software revoluția se cheamă Windows 11

A fost extrem de mare rumoare imediat după prezentarea Windows 11, când oameni cu 128 GB ram s-au trezit că nu au calculatoarele compatibile cu Windows 11.

Dacă Microsoft nu va face compromis aici, înseamnă că de data asta upgrade-ul calculatoarelor va fi dat de software și nu de hardware așa cum se întâmplă la mobile. La telefoane, tu nu poți primi Android 11, pentru că hardware-ul de pe telefonul tău nu este compatibil cu sistemul de operare. Acolo întâi se produce hardware-ul și pe baza acestui hardware, Google produce sistemul de operare. La Windows se pare că va fi invers, cel puțin pentru moment. Microsoft va produce sistemul de operare, Windows 11, iar producătorii de hardware trebuie să se implice să upgradeze calculatoarele pentru asta.

Cea ce înseamnă că va trebui să ne cumpărăm calculatoare noi. Odată pentru îmbunătățirile software, inteligența artificială și acele lucruri legate de rapiditate, pe de altă parte, pentru că ceea ce avem acum … nu e cu nimic mai bun față de calculatoarele de acum 12 ani.

Și pe lângă acestea sunt calculatoarele de la Apple care plutesc peste toți.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

One thought on “Revoluția calculatoarelor începe acum

  1. De ceva vreme laptopurile au placa de baza pe jumatate . Daca pana acum cand desfaceai un laptop sa il cureti de praf aveai o placa de baza in toata firea, acum ai ceva ce seamna mai mult a tableta.

Leave a Reply