Unde a greșit campania de vaccinare. La slogan

Unde a greșit campania de vaccinare. La slogan

Campania de vaccinare a fost gândită greșit. Nu știu dacă este o traducere intenționată, dacă atât s-a putut sau dacă chiar atât gândesc cei care l-au făcut.

Sloganul ”împreună oprim pandemia”, teoretic este cel corect. Dar practic este nerealist.

Poporul român este cel mai neunit popor din cele care sunt pe aici prin zona noastră. De asta avem milioane de români plecați în Europa, de asta avem această ură de clasă și această lipsă de respect pentru această țară. România este un stat în aceste granițe, doar pentru faptul că nu are nimeni pretenții teritoriale aici, nici nu au la ce să aibă pretenții teritoriale. Dar asta e altă discuție.

Românul a devenit indivualist. De asta noi mai mult decât ”împreună oprim pandemia”, avem mai puternic ”să moară capra vecinului”. Nu avem ”să facem capra vecinului prosperă pentru noi”, ci doar să moară. Dacă eu nu am, să nu aibă nici vecinul.

Să transpunem, deci, această capră în vaccin. Nu poți să spui împreună, pentru că nu ai de la cine să ceri acest împreună. După un an în care românilor li s-a spus să nu vorbească cu nimeni, că toți din jurul lor sunt dușmanii lor, nu le poți spune împreună. Împreună cu cine?

Ministerul sănătății reduce individul la om

Știi cum era aia, că mergeau pe stradă un om și o femeie. Fix la fel de greșită este comunicarea și de la ministerul sănătății. Ei au ignorat asta, pentru că sunt numai oameni inteligenți și au uitat că pe stradă merg oameni și femei.

Poate sună bine în engleza sau în altă limbă, dar în română nu include persoana pentru a o scoate în evidență.

Corect ar fi fost ”tu oprești pandemia”

Și aici nu trebuie inventată apa caldă. Trebuie doar să ne uităm la alte campanii de impact care au avut loc în istoria recentă și care și-au dovedit utilitatea: ”tu alegi”, ”tu ești protv”, sunt doar două campanii care se adresează individului, care reduc mulțimea la un individ singular și îl scot in evidență în fața mulțimii.
Drept urmare, dacă aceste două campanii au avut impact asupra oamenilor, de ce să nu fi fost aceeași adresare și în campania de vaccinare.

Corect, ai nevoie de tu și de vecinul tău să vă vaccinați ca să oprim pandemia. Dar nu vi s-a adresat vouă niciun mesaj. Oamenii nu au fost scoși din mulțime și evidențiați ca indivizi importanți pentru societate. Prin ”împreună” au fost incluși într-o mulțime care nu contează și care este privită ca o turmă de oi.

Iar oamenii au reacționat exact așa cum trebuia. Au ignorat statul pentru că mesajele statului nu li se adresau. La fel și cu purtatul măștii. Oamenii în general trebuie să poartă mască. Individul în particular găsește modalități de a nu purta masca. Găsește modalități de a face petreceri în cluburi, în timp ce toată țara era în lockdown.

Se mai poate repara?

Cam târziu acum. Cam târziu am scris și eu asta. Teoretic da, dar pentru asta trebuie ca oamenii din Guvern să gândească liber. Însă ei n-au voie să gândească liber, de asta e guvern politic.

Și în ultimii 30 de ani, nu a stat nimeni să definească statul român sau românii individualiști.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply