Erau trei festivaluri mari în Europa

Erau trei festivaluri mari în Europa

Ce fac oamenii după un an de muncă, în care ajung la burnout și surmenaje în fiecare zi. Teoretic pleacă în weekend la munte. Practic pleacă în weekend la munte ca să stea blocați în trafic la fel ca toată lumea ca ei. Pentru asta au apărut festivalurile de muzică. Stai blocat în trafic, faci un drum lung, dar la final ai muzică si energie de la zeci de mii de oameni.

Tomorrowland, anulat în ultimul moment

În Europa continentală erau trei festivaluri majore. Unul din ele este la noi. Avem deci, pentru pasionații de muzică electronică Tomorrowland, festival cu 180.000 de oameni pe weekend. Biletele la Tomorrowland se vând în aproximativ 5 minute, cât durează pentru ING să proceseze 200 de mii de plăți în 5 minute, iar asta suprasolicită la maxim sistemul bancar. Pe de altă parte, biletele la Tomorrowland nu sunt ieftine, pentru că acolo nu e ca la noi, găsim noi cazare, acolo le cumperi la pachet. Experiența completă cum ar veni.

Tomorrowland anunțaseră datele de anul acesta, se apucaseră de promovare și de amenajarea terenului, după ce au primit asigurări de la oficialități. Ca în urmă cu câteva zile să anunțe că autoritățile nu le permit desfășurarea evenimentului.

Tomorrowland a avut o reacție violentă și justificată la adresa autorităților acuzându-le de ipocrizie. Dar nu am reușit să fac screenshot, am prins doar această frază care nu mai este în comunicările de pe site: Earlier this month, Belgium’s national government announced that large-scale festivals can take place from the second half of August. Yesterday, the local government (Boom & Rumst) has decided that the 16th edition of Tomorrowland cannot take place in 2021.

Ultra Europe, anulat cu două săptămâni inainte

Ultra Europe a fost cel de-al doilea festival al Europei după Tomorrowland, asta pentru că era acolo de inainte de Untold. Am fost la Ultra in 2014, pentru că nu puteam găsi bilete la Tomorrowland.

Festivalul din Split, Croația se desfășoară pe un stadion identic cu cel de la Cluj. Inclusiv copertina și nocturna sunt aceleași. Dar cel de la Cluj fiind mai nou are mai multe dotări. Diferența dintre Ultra și Untold, e că la Ultra ai o singură scenă, pe stadion, nu cum e la noi cu sute de artiști pe zeci de scene.

Ultra tocmai a postat pe Facebook că anulează ediția din acest an, care trebuia să aibă loc la începutul lunii iulie. Eu mă gândesc că acum, cu două săptămâni înainte trebuiau deja să amenajeze scena și să aibă totul pregătit la fața locului. Aici sunt niște bani pe care nu înțeleg cine îi va recupera. Plus turiștii. Pentru că la Ultra nu vin croați. Acolo ajunge toată Europa, de la toată Italia la englezi, olandezi și toate țările Europei.

206461591 4079547682134252 328696451971641473 n

Untold teoretic se ține

Noi avem o scuză în legislația actuală care poate permite organizarea Untold. Cum suntem obișnuiți, la noi legile sunt făcute ca să fie interpretabile. Până contestă cineva acest lucru, festivalurile pot avea loc cu 2500 de oameni de la 1 iulie, dar dacă organizatorul garantează că toată lumea este vaccinată, fără limită de oameni.

Drept urmare, festivalul de la noi se poate ține exclusiv pentru persoanele vaccinate și doar pentru ele. Așa încât asta trebuie să fie un imbold de vaccinare. Vrei să intri cu test? Pai intâi schimbă legislația.

SAGA e un festival mic

Toată lumea zice de SAGA pentru că au cumpărat extrem de multă reclamă clasică. Însă SAGA are o problemă: parcul Izvor.
Ultima dată când s-a ținut un festival acolo și au încăput 1 milion de oameni în parcul Izvor, a fost la vizita Papei Ioan Paul al doilea la București. Dar atunci nu erau copaci în parc. Era pur și simplu un teren viran, rămas după finalizarea construcției Casei Poporului.

Acum SAGA ar trebui să se desfășoare printre copacii care au crescut mari în ultimii 20 de ani, din parcul Izvor. Nu va putea permite accesul la mai mult de … 12 mii de oameni.

Avem nevoie de festivaluri

Avem festivaluri organizate în România de foarte mult timp. Acestea au purtat diferite denumiri: defilarea de 23 august, cenaclul flacăra, BestFest, Untold și așa mai departe. Avem nevoie de festivaluri, avem nevoie să strângem mulțimi de acest gen de oameni la un loc, avem nevoie de astfel de manifestări culturale.

Energia acestor oameni adunați la un loc pentru același scop este uimitoare și le dă puterea de a merge mai departe peste încă un an de muncă.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply