Sa ne imbatam cu apa rece

Sa ne imbatam cu apa rece

Vom fi mamhmuri si vom suporta consecintele in urmatorii 4 ani.

Suntem la finalul unei campanii electorale in care ne-am amuzat de scandalurile si bataile din tara, ne-am bucurat de pungile si sacosele primite la colt de strada si nu am acordat nici un pic de importanta intalnirilor publice, tot de la colt de strada sau parcuri, cu alesii pe care ii vrem in localitatile noastre. Iar acesti alesi au fost total dezinteresati in aceasta campanie sa arate ca exista. Doar au impanzit orasul de mizerie si bannere.

Si uite asa ne imbatam cu apa rece. Nimeni nu vine cu nici o solutie plauzibila. In schimb tot internetul fierbe in aceste zile, fiecare platit sau nu, manifestandu-si afectiunea catre un candidat sau altul. De altfel uitati-va pe Facebook, toata lumea striga votati cutarescu, votati cenusarescu. In schimb nimeni nu vine cu vreun argument sau vreo idee pentru care face asta. Si astfel diferenta dintre acestia si aceste statusuri e nula.

Si vom plange urmatorii 4 ani. Pentru ca “sa moara bibi” noi nu vrem sa intelegem ca la nivel de administratie locala nu se face politica. Am mai facut o data analogia cu administratorul de bloc si mi s-a reprosat ca trebuie sa faci politica in administratia locala. Aha!  Vad cum politica mananca bani, face contracte dubioase si asfalteaza strazile DOAR in campania electorala. Si ale dracu’ sa fie ele de lucrari de reabilitate si pasaje rutiere care se deschid fix de alegeri.

In declaratii si sondaje fiecare e primul, iar asta e maxim. Mai trist e faptul ca sunt multi cei care cred sondajele. Dar care cred si vorbe, de cele mai multe ori goale. Sau care cred o strategie de marketing. Sau care spera ca ei pot schimba ceva.

nicusor dan sondaj

Si pe langa asta toata lumea spera ca ar fi primit de la televizor minciuni anul acesta. De data asta n-au mai fost minciuni la televizor. Asa incat oamenii nu stiu promisiuni. Si nu au ce alege. Pentru ca n-ai decat sa alegi un baiat care face curat pe strazi, un nene care cica a realizat ceva in ultimii 4 ani, un baiat care merge cu tramvaiul si drept urmare ii uraste de moarte pe soferi si le doreste sa moara in chinuri in masini si Gigi Becali.

Stiti cum e sustinerea voastra din online? Fix cu join-ul unui eveniment de pe Facebook, unde se anunta zeci de mii de oameni si apar doar 10.

Pe mine in ultimii 8 ani de zile nu m-a convins nimeni, dar absolut nimeni nu m-a convins sa-mi fac buletin de Bucuresti. Si culmea, ma mandresc cu asta bucuresteni indolenti si nesimtiti ce sunteti. Si nici nu ma va convinge prea curand. Sa ma convinga cine? Un matematician care habar n-are ce sa faca daca iese primar, pentru ca n-a condus in viata lui o afacere? Sa ma convinga cine? Unul care a facut un pasaj extraordinar si foarte misto care se termina intr-o strada cu o banda pe sens?  Cine? Unu care dupa ce scriu ca afara ploua, vine si ma invita la o intalnire in care sa-mi explice el cum rezolva problema inundatiilor in Bucuresti daca e ales primar? Asta in timp ce, eu la blocul din ’76, cu vecinii din ’76, adusi de la tara si care acum se numesc bucuresteni, nu am loc de parcare, iar daca imi spal masina ma trezesc cu zgarieturi, chei, cauciucuri sparte si asa mai departe. Sau ca daca, Doamne Fereste, se arde vreun bec pe strada nu mai ai voie sa iesi noaptea din casa de frica alora cu seringi in vene sau a celorlalti care nu vor sa munceasca pentru ca e mai profitabil sa iti dea in cap?

Nu multumesc. Votul vostru nu va schimba nimic. Pentru ca Bucurestiul nu are padure, iar tot praful din Baragan va fi in continuare in oras. Dar asta nu e un interes pentru absolut nici un candidat in […] de Capitala. Pentru ca la iarna, Doamne Fereste sa nu fie ca acum doi ani, ca iar nu se va circula cu zilele sau ca in februarie cand cea mai buna solutie a fost sa inchizi comunicatiile cu restul tarii. Dar stai, ca daca aveam o centura de padure in jurul Bucurestiului n-am fi avut viscol. Ah, astea sunt superstitii si vise. Nu se bazeaza pe nici un calcul matematic, bineinteles.

Dar imbatati-va cu apa rece in aceasta campanie electorala. Imbatati-va si sperati ca v-ati luat suficient de multi bani pentru niste voturi care nu exista. Sperati ca puteti schimba ceva in orasul asta, dar sa nu ziceti ca nu v-am zis atunci cand va voi arata cu degetul.

Teoretic online-ul conteaza. Am vazut ca online-ul conteaza, dar nu va conta acum pentru ca diferenta intre a face un lucru mic cu oameni din online si diferenta intre a face ceva sa conteze cu adevarat e uriasa.

Bonus, aia care voteaza sunt tot online.

Extra Bonus: intre timp … un pic mai la stanga, pe harta, la Viena. Un oras total necivilizat, cu care noi nici nu ne putem compara, nu pentru ca n-am vrea, ci pentru ca suntem atat de prosti.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply

%d bloggers like this: