Un nou articol despre apa caldă

Un nou articol despre apa caldă

Este foarte greu să îi explici problema apei calde din București unui primar care stă la casă și are centrală termică.
Este foarte greu să explici că nu ai apă caldă în București cuiva care are apă caldă și se uită la tine ca la un sărac.
Este foarte greu să explici cuiva care stă în Pantelimon și și-a montat ilegal centrală termică, că este împotriva legii să faci acest lucru și că de asta nu ai apă caldă.
Este foarte greu să explici cuiva care crede că e normal în 2023 să se oprească apa caldă, că acest lucru nu va rezolva problema din București.

Dar mai încerc odată.

Sunt câteva aspecte ce trebuie lămurite, poate așa vor fi înțelese. Cum ar fi, în București nu sunt gaze, ca să îți montezi centrală. Apa caldă are un management extrem de prost, fiind companie a primăriei. Exemplu ar fi apa rece, ce este o companie privată.

În București nu sunt gaze, pentru a se monta centrală

Legile actuale interzic oamenilor să își monteze o centrală pe gaze, așa cum își doresc ei acasă. Trebuie să ai contract individual cu compania de gaze, iar astfel să ți se tragă o țeavă separată în casă, cu un contor pentru a se monta o centrală. Bine, că în București sunt blocuri care și-au montat centrale în apartamente pe țeava principală, fără să contorizeze individual fiecare om, asta e o altă poveste. Dar uite că astfel eu nu pot să-mi montez o centrală pe gaze. Cum să aduc la etajul 8, o altă țeavă de gaze, ca să îmi montez centrala. Cine sparge 8 etaje pentru o nouă țeavă, cine dă autorizația, cum conving eu vecinii? Drept urmare pentru mine sistemul de apă caldă centralizat e cam singura soluție de apă caldă.

Boilerul electric nu e o soluție fezabilă

Dacă ar fi să pun un boiler electric, trebuie să sparg toată baia. Asta înseamnă deranj, pe care acum nu vreau să-l fac. Dacă pun boiler electric, atunci o să renunț la apă caldă, că nu are nici o eficiență.

Apa caldă din București este oprită dintr-un motiv idiot

Pe mine mă amuză în continuare de faptul că este oprită apa caldă din București. Iar oprirea este nu doar politică, ci și arată lipsa de management a companiei de apă caldă, lipsa de management a primarului, dar și a celor care sunt răspunzători de asta. Pe scurt, apa caldă este oprită ca s-a descoperit că o vană este defectă. Vana este un robinet din ăsta mare ce deschide sau închide o conductă la fel de mare. Problema arată așa:

366695352 304875475393039 6326411316503002563 n

Pe lângă asta, s-a trezit compania de apă caldă, că locația unde este acest racord are nevoie de reparații la structura de rezistență. Aici intervine partea de management. Partea politică este că producătorul apei calde este o firmă diferită față de cea care o aduce la robinet. Cât timp acest lucru este făcut de firme diferite, vor fi aceste probleme în continuu. Producătorul de apă caldă oprește centralele pentru că oamenii săi să intre în concediu și mai face și o revizie la centrală. Ceva normal.

Acum, dacă firma care aduce apa caldă și care răspunde de acea vană, ar fi investigat vana, ar fi știut că ea este defectă, ar fi avut grijă ca această întrerupere a apei să nu existe. Ei se scuză că lucrările trebuiau să fie efectuate în septembrie, dar le-au devansat acum, ca să se suprapună cu momentul în care centrala termică este oprită. Dar nu ne spune Termoenergetica dacă aveau vană de schimb, dacă aveau oameni ca să facă lucrările astea, atât timp cât au alte lucrări demarate în București. De ce durează lucrarea asta două săptămâni, care este stadiul lucrării și mai ales, cât de mult se lucrează aici. Pana la ora finalizării redactării acestui articol, au apărut poze pe Facebook de la lucrări, dar și comentariile locuitorilor din zonă care spun că nu văd pe nimeni pe șantiere.
Pentru că eu nu văd nicio lucrare de la suprafață, deși ei zic că se schimbă canalul în care sunt conductele astea. Eu nu văd nici un status zilnic al lucrărilor și nici cum avansează ele.

Logic ar fi fost, pe lângă această comunicare, să se izoleze magistrala până în această vană, ca magistrala să fie alimentată din alte zone, iar în timp ce se fac lucrări aici, oamenii să aibă apă caldă. Și culmea, s-a făcut acest lucru, dar punctual, pe ce blocuri ar fi putut fi conectate, dar au inventat și alte probleme, tocmai din cauza managementului prost. Acum sectorul 4 nu are apă caldă, pentru că magistrala lor s-a spart și se va repara, culmea, când se va repara și magistrala din sectorul 3.

E normal să se oprească apa caldă?

Nu, nu este normal. Am primit o sumedenie de critici care îmi spun că este normal să se oprească apa caldă. Că așa se întâmplă și așa mai departe, fără niciun motiv anume.
Nu, nu este normal să se oprească apa caldă. Nu este normal ca o vană importantă pentru tot orașul să se ”defecteze” două săptămâni. Dar astea sunt din cauza lui ”lasă că merge și așa”. Chestia asta a pornit de la Firea, moștenită din istorie, dar a rămas și la Nicușor. Care primar, a plecat la mare după ce a oprit apa caldă în tot orașul. Și care după ce s-a întors de la mare, a pus repede pe Facebook, că uite, se lucrează.

În mod normal, aici este un nod de circulație al apei. Dar apa nu trece doar prin acest nod. Fiind o rețea inelară, apa ar trebui să ajungă în acest nod și din alte părți. Astfel, orașul ar fi putut avea apă dacă magistrala rămânea funcțională și se izola înainte de aceste lucrări.

De altfel, pentru că este o avarie importantă și doar 30% din cei 4 milioane de oameni din București au apă caldă, ar fi fost normal să se tot lucreze la rețeaua asta și să se urgenteze lucrările. Dar Termoenergetica a comunicat vineri și sâmbătă a mai pus niște poze luni, că se lucrează, vor mai continua lucrările miercuri, pentru că marți este nu știu ce sărbătoare. Și nu sudezi în zi de sărbătoare, că te vede Dumnezeu și de asta nu o să mai avem noi apă caldă.

E normal vara să nu faci baie cu apă caldă. Așa îmi zicea cineva. Corect, dar ai nevoie de apa aia caldă, nu pentru confort, ci pentru că solvenții cu care te speli (a se citi săpun) au nevoie de apă caldă ca să funcționeze așa cum au fost concepuți. Nu are nimeni săpun de apă rece și chiar dacă e mema aia pe internet, bărbații chiar nu se spală cu Fairy.

Vina este greaua moștenire

Pentru că toata treaba asta cu apa caldă din București este politică, vina este întotdeauna a greii moșteniri. Nu putem noi ca națiune să spunem, da avem o rețea mamut – cea mai mare rețea de apă caldă din Europa (Moscova are una mai mare, dar pe aceeași tehnologie ca la noi) – rețeaua asta e făcută și concepută praf, uite ce putem face mai departe. Am lăsat mai ales în ultimii 3 ani rețeaua de izbeliște, cu lasă că merge așa. Ne-am ocupat de alte prostii, care nu se văd, care nu își au sensul și acum când vine scadența (a se citi alegerile) vom vedea că nu avem apă caldă. Vom vedea că magistrala de Berceni va crăpa iar, cum a crăpat astă vară, pentru că în ultimii trei ani nimeni nu a făcut nimic, că încă mai mergea.

Eu sunt mulțumit. Mi-a făcut Firea două magistrale noi, care ajung doar până la mine la bloc. Dacă nu crapă de aici, înseamnă că e totul perfect. Eu voi avea, cândva, apă caldă.

Termoenergetica e iar în faliment

Termoenergetica este compania Primăriei Generale ce furnizează apă caldă. Nu o produce (are 2 puncte de producție ineficiente), doar o furnizează. Cetățenii plătesc către Termoenergetica apa caldă. Termoenergetica nu plătește apa caldă către producător, pentru că fiind companie a Primăriei, banii se duc la buget, se acumulează datorii, iar mai apoi se roagă de CG să îi dea bani și subvenții să plătească apa caldă.

Termoenergetica a preluat patrimoniul de la RADET. RADET este în faliment și are datorii uriașe către producătorul de apă caldă. Termoenergetica a ajuns cu nivelul datoriilor, la același nivel pe care îl avea RADET când a intrat în faliment. Va plăti datoriile la un moment dat, toți sperăm asta.

Ce urmează

Termoenergetica se va lăuda că a reparat vanele defecte și că magistrala e funcțională. Sperăm că pe data de 20. Nu mai devreme, pentru că avem zile libere, cum să faci ceva mai devreme. Cum să lucrezi peste program.

Elcen va porni CET Sud, vineri când vor fi terminat oamenii lor concediul de vară.

Apa caldă va veni în vreo două zile, că atât durează să se încălzească conductele care sunt deja reci și uscate.

Acolo unde conductele au ruginit în perioada asta de două săptămâni, vor crăpa iar.

Magistrala din Berceni va crăpa în alte puncte față de cele unde a crăpat zilele astea. Pentru că așa era tehnologia în vremea când s-au făcut conductele alea.

Nicușor Dan va fi în continuare zeflemitor la adresa bucureștenilor, pentru că el are centrală termică și nu știe ce e aia să nu ai apă caldă.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply