Unde suntem cu reciclarea în 2022

Unde suntem cu reciclarea în 2022

Zilele astea se făcea mișto de Nicușor că a comandat un studiu ca sa afle că este Bucureștiul poluat. Normal că este poluat, lumea știa că este poluat și de asta rădeau de săracul om, cu funcție de primar. În schimb nu știm de ce este Bucureștiul poluat, iar pentru asta avem nevoie de studii și de măsuri pentru a reduce această poluare. Toate chestiile astea vin la pachet. Nu poți pune măsuri pentru a reduce poluarea, dacă nu ai documentat cauza.

În schimb, acum un an eram în vizită la Arad, iar arădenii, oameni faini, făceau mișto de mitici și ne spuneau: Voi tot nu colectați selectiv? Noi deja colectăm pe 5 fracții.

Pe 5 ce?

Colectarea selectivă în București

Aparent în sectorul 2 se colectează ceva selectiv. Nu știu exact ce, pentru că nu se laudă nimeni cu asta. Nici nu am aprofundat sectorul 2 ca să văd unde se colectează selectiv și ce anume se strânge în anumite pungi galbene primite de la primărie.

În sectorul 1 treaba e simplă. Chiar dacă se colectează selectiv, ridicarea acelor deșeuri se face la grămadă. Vine firma cu o camionetă sau cu vreo mașină și ridică totul la grămadă, ca mai apoi să-l ducă spre stația de sortare.

În sectorul 3 în schimb avem afișe și reclamă la TV unde primăria ne invită să colectăm selectiv pe vreo 2 – 3 fracții. Și aici colectarea e interesantă. Primăria are propria stație de sortare. Adică noi aruncăm gunoiul la grămadă, el este ridicat de primărie, dus la stația de sortare, acolo este iar sortat și trimis la reciclat.
Conform afișului colectăm selectiv sticlele de sticlă, la grămadă restul deșeurilor uscate pentru că merg la stația de sortare și deșeurile menajere care merg direct la groapa de gunoi.

Înțeleg conform unor studii de specialitate că există un procent acceptat de greșire a colectării selective pe care să le facă producătorul de gunoi, adică omul. Nu știu însă cât este procentul ăsta la noi în sector, pentru că aici este nevoie de educație, iar aceasta lipsește.

Educația reciclării nu există

Cei care sunt deja părinți și au copiii, ar putea să-și aducă aminte că pe vremea regimului aveau parte de cursuri de reciclare la școală. Pe vremea respectivă cartonul se colecta separat, sticlele erau cu bani și te duceai la returnare de sticle, ca mai apoi acestea să se umple iar cu bere sau cu Pepsi și așa mai departe.
După care a urmat o perioadă de economie de piață și trecere la democrație, timp în care aceste obiceiuri au fost uitate și de asta am făcut groapa de la Glina inutilizabilă.

Austriecii sunt campioni la reciclare și colectare selectivă. De la ei știu că atunci când arunci cutia de lapte trebuie să o speli după folosire, iar apoi să o presezi și să o pui în coșul de hârtie. De la Mihai știu că dacă ai stricat sticla de apă Dorna și dacă ai băgat un muc de țigară sau orice altceva în ea, atunci aceasta nu mai poate fi refolosită și reciclată și ajunge la groapa de gunoi și nu se pierde în natură.

Dar cultura mea în ceea ce privește reciclarea se oprește aici. De ce se oprește aici? Pentru că nimeni nu este interesat să ofere această educație. De ce nu este nimeni interesat să ofere această educație? Banii.

Stațiile de sortare a deșeurilor sunt producătoare de bani

Mare parte din banii din contractele de salubritate se duc pe sortarea deșeurilor. Sortare care în loc să fie făcută de cetățean, este făcută de stațiile de sortare. Iar pentru această activitate sunt angajați niște oameni, iar acest microsistem funcționează de minune în această industrie.

Când vine vorba de colectare selectivă, acest lucru – munca de la stațiile de sortare – ia de fapt din munca cetățeanului care până acum arunca gunoiul pe geam, dar nici nu îi lasă cetățeanului sarcina de selectare, pentru că nu este educat.

În schimb la București noi stăm la bloc. Aceste cutii de beton care au ele o cămăruță unde se strânge gunoiul. Soluția la colectarea selectivă găsită, iarăși nu îl lasă pe cetățean să fie responsabil de gunoiul pe care îl produce. La mine în bloc afișul spune să punem într-o pungă separată gunoiul colectat pentru reciclare (cel strâns la grămadă: plastic, hârtie, metal) și să-l lăsăm lângă tomberon. Mai departe femeia de servici se ocupă de el. Gunoiul umed, pleacă pe tomberon în camera de gunoi.

Corect, necorect aici suntem.
Avem nevoie de colectare selectivă, dar până atunci avem nevoie de educarea cetățeanului pentru a înțelege ce trebuie să facă, dar mai ales de ce trebuie să facă asta. Trebuie să explice cineva că nu poți arunca direct pachetul de țigări pentru că acesta nu este reciclabil, dar trebuie să scoți folia de plastic și să o pui separat. Și aceste mici detalii, unii le știu, poate că au văzut afară. Alții nu le știu deloc. Dar cine să le învețe sau să le reamintească?

A cui este această responsabilitate?

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply