Ai terminat facultatea, acum ce faci?

Ce faci acum daca ai terminat facultatea?  Lucrezi, ai plecat din tara, ai revenit in tara, ai devenit patron, te-ai insurat, ti-ai luat masina? Ce ai facut? Facultatea ta vrea sa stie daca ce ai facut tu in anii de facultate ti-a fost de folos in viata. Culmea, au pregatit si un chestionar pe tema asta.

Eu l-am primit anul trecut, l-am completat si am fost astfel convins ca in urma chestionarului astuia voi face facultatea sa fie mai buna si generatiile care vor urma dupa mine vor fi mai bune si mai corect pregatite.

Daca ai terminat facultatea in 2009 sau in 2005, intra pe absolvent-univ.ro si completeaza chestionarul.  Sunt 55 de facultati cu peste 100.000 de studenti care trebuie sa raspunda acestui chestionar. Pana acum doar 23.000 au raspuns chestionarului online. Stii pe cineva care a terminat facultatea atunci, aminteste-i de siteul asta sau da-l mai departe.

Cateva detalii:

Despre proiect

Cercetarea se desfăşoară în cadrul proiectului „Absolvenţii şi Piaţa Muncii – Studiu naţional de monitorizare a inserţiei pe piaţa muncii a absolvenţilor din învăţământul superior”. Proiectul este coordonat de Unitatea Executivă pentru Finanţarea Învăţământului Superior, Cercetării, Dezvoltării şi Inovării (UEFSICDI) şi Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior (CNFIS)  si este cofinanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU 2007-2013).

In proiect sunt implicate pana in prezent 59 de universitati, de stat si particulare, mari si mici, din toate regiunile tarii si acoperind toate domeniile de studiu. Consultanta stiintifica este asigurata de Centrul Internaţional pentru Cercetări în Învăţământul Superior (INCHER), din cadrul Universităţii din Kassel, Germania, o reputata institutie care a participat la realizarea unor cercetari similare in multe tari din intreaga lume.

Studiul consta in aplicarea unui chestionar care urmareste traseul unui absolvent incepand cu anii de studii, continuand cu momentul crucial al obtinerii primului loc de munca si apoi cu alte elemente importante pentru evolutia sa profesionala. Acest chestionar se completeaza on-line si contine preponderent „intrebari inchise” (la care se raspunde prin „bifare” sau selectand dintr-o lista prestabilita). Pentru acoperirea unui spectru cat mai larg de situatii, este disponibila si o varianta tiparita, care va fi transmisa, la cerere, celor care nu au acces la Internet.

Prima etapa de transmitere a invitatilor a inceput in 23 noiembrie aproape simultan de catre toate universitatile participante. Invitatile au fost transmise prin posta si e-mail. Pe data de 14 decembrie a inceput a doua runda de transmitere a unor mesaje de reamintire, metoda utilizata cu succes in studiile similare din alte tari europene. Pentru prima parte a anului 2011 mai sunt planificate inca doua actiuni similare. Completarea chestionarului va continua pana in luna martie 2011.

Iinvitatia de participare la studiu este adresata absolventilor din promotiile 2009 (tineri aflati in tranzitie intre studiu si activitatea profesionala) si 2005 (angajati avand acum o experienta semnificativa).  Alegerea celor doua promotii are insa o semnificatie mai profunda. O astfel de cercetare are in general un “rapel” la patru ani pentru proaspetii absolventi, fiecare tanar fiind invitat sa participe la studiu atat la un an cat si la cinci ani dupa absolvire.

Semnificatia rezultatelor obtinute este accentuata de faptul ca studiul este adresat tuturor absolventilor unei promotii si nu este realizat doar pe un esantion al acestora. Aceasta abordare permite identificarea problemelor sau performantelor la nivelul fiecarui program de studiu al unei universitati. Ca urmare, se poate afirma ca, acest studiu va reprezenta o prima „radiografie” detaliata a rezultatelor sistemului de invatamant superior din Romania. In acelasi timp, instrumentele construite si experienta acumulata vor oferi premisele necesare unei abordari pe termen lung, in care acest tip de cercetare sa fie desfasurata anual de catre universitati independent sau in colaborare.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply