Asasinatul presei romanesti

Sunt 8 pe loc la facultatile de jurnalism anul asta, la admitere. Eu ma uit siderat si ma intreb, de ce oare? De fapt ma mai uit o data si vad ca 750 de televiziuni functioneaza acum in Romania, potrivit CNA. Asta inseamna ca avem o groaza de jurnalisti. In schimb imi amintesc de un comentariu de acum cateva zile cand cineva reclama faptul ca Pora nu ar avea voie sa vorbeasca despre jurnalism. Oarecum are dreptate, sa ne uitam la jurnalul care se considera vertical. Da, pana la nivelul fundului.

 

De ce asasinat?

Saptamana trecuta am fost involuntar martorul celor mai mari amenintari impotriva presei romanesti. Si nu numai atat, a presei normale. Iar amenintarile au venit din toate partile, in urma faptului ca cei trei care au speriat vestul: Basescu, Ponta, Antonescu au fost prezentati in acelasi timp, cu aceiasi abordare fara sa favorizezi pe absolut nimeni.

Si nu numai atat, tot saptamana trecuta premierul se declara sustinatorul unei prese libere care sa informeze corect si echidistant. Mi-e lene la ora asta sa caut link-ul respectiv, dar e de inteles cum premierul declara asa ceva public, iar in urma lui,  să ii vina prietenii, acolitii sau alti oameni din partid care să ameninte jurnalistii. Si nu  numai atat, ca un picior rupt nu e un capat de lume, dar distrugerea unei institutii de presa este un capat de lume.

Iar in lumea asta irelevanta, plina de mizerii si de o concurenta comerciala acerba, distrugerea unei institutii media pentru ca este echidistanta si corecta va fi privita ca pe o victorie a clasei proletare.

Ma uitam zilele astea la The Newsroom, un serial pe HBO. Fata de munca mea de zi cu zi, serialul ala e foarte plictistior, ma adoarme, la munca e mai activ si mai misto. In schimb in serialul ala se vorbeste de niste chestii total ciudate, cum ar fi: jurnalism, ideologie, abordare a subiectului, identitate editoriala, verticalitate editoriala. Mai mult decat atat, in episodul trei prezentatorul de stiri din acel serial si-a cerut scuze pentru cum a abordat nu stiu ce chestie. Nu veti vedea niciodata asa ceva aici. Nu pentru ca noi n-am fi in stare de asa ceva.

Dar la noi presa se rezuma la salarii, banii din publicitate, motorina pentru a deplasa masina la eveniment, taxele de satelit, camere, casete, microfoane, baterii pentru microfoane. Chestii din astea, inutile ce-i drept, pe care toti le considera perfect normale, dar care insa fac diferenta.

Si atat timp cat tu vrei sa relatezi echidistant, iar nenea de la partid vine si spune ca ramai fara baterii la  microfon daca mai zici si de contracandidatul sau …

Drept urmare, traiasca blogurile. Singura presa de opinie, libera, din Romania.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply