Vârful de gamă din această primăvară de la Oppo se numește Oppo Find X5 Pro

Vârful de gamă din această primăvară de la Oppo se numește Oppo Find X5 Pro

Oppo poziționează telefonul ăsta în lupta cu principalii competitori și vrea să crească în topul vânzărilor telefoanelor high-end de la noi. Dar ce oferă?

Oppo a lansat acest telefon cu spate ceramic perfect pentru a fi folosit drept oglindă atunci când ai de făcut machiaj sau să aranjezi părul. Aici mă refeream la cei care preferă să se aranjeze tot timpul, nu discriminăm.

Bine, fiind cu spate lucios este si un mare atrăgător de amprente, dar este și rezistent. De fapt pentru rezistență avem și o husă de protecție, de data asta de culoare închisă și nu transparentă. Eu fiind obișnuit cu huse transparente as fi preferat încă una transparentă, să se vadă că e lucios, în loc de această husă mat.

Ce e interesant la telefon, este designul său. Oppo l-a numit design futuristic, iar acesta este unul din puținele telefoane dacă nu chiar singurul care a decis să facă această pantă foarte fină către camere și nu o ridicătură brutală cum avem la alte telefoane. Telefonul are marginile rotunjite, exact cum îmi place mie, pentru gesturile pe care Android le-a implementat în final pentru a folosi mai ușor telefonul.

Nu știu dacă ție îți place să folosești telefonul prin gesturi, cu swipe up sau stânga, dreapta sau folosești săgețile de jos, dar aș recomanda măcar să testezi gesturile să vezi dacă îți place.

Hai să vorbim întâi despre camere. Oppo pare a fi cam singurul producător din această primăvară care a înțeles ce își dorește consumatorul atunci când vine vorba de un telefon flagship. De ce spun asta?

Sunt foarte puține locuri în ecosistemul Android, unde producătorii se pot diferenția și pot fi diferiți unul de altul. La fel ca la iPhone majoritatea telefoanelor pe android vin pe același chipset, cu aceleași detalii tehnice. Drept urmare, diferența o faci în mici detalii. Cum ar fi panta asta de la cameră, dar cum ar fi și camerele. Iar pe Find X5 Pro avem pe spate 2 camere identice de câte 50 de megapixeli fiecare. Ambele camere sunt cu senzorul IMX 766 de la Sony, rezoluția este de 50 de megapixeli, știu să capteze 1 miliard de culori fiecare (din spectrul de culori), iar singura diferență este dată de lentila și funcționalitatea camerei. Aceasta de sus este pentru Ultra-Wide, iar cea de jos este pentru Wide, camera principală cu stabilizare optică la fel ca la un aparat DSLR. Captarea imaginii din două camere identice, cu același procesor le face pe acestea să producă imagini mai clare și mult mai bune în orice fel de condiții de luminozitate.

Lângă mai avem o cameră telephoto de 13 megapixeli, care citește adâncimea imaginii.

Camerele astea pe lângă rezoluție și optică și stabilizare au nevoie și de software. Optica are lentile de sticlă, aici undeva, înăuntru, iar Oppo spune că astfel imaginile captate de camere sunt cu 77% mai corecte decât în cele cu lentile de plastic.

Pe telefon scrie Hasselblad, iar aceștia sunt răspunzători atât pentru lentile, dar și pentru calibrarea culorilor, procesorul de imagine și cel care dă automat filtrele corecte pentru imagini. Telefonul ăsta e perfect pentru apusuri, dar și pentru poze la distanță. De exemplu e primul telefon cu care pot să pozez foarte clar dealul din Popești Leordeni care a apărut anul trecut, iar pentru mine, acesta este un element de test de claritate al imaginii telefoanelor. Dealul e la câțiva kilometri de geamul meu.

Mai spun câteva lucruri despre camere. Pe față avem cameră de selfie de 32 de megapixeli in partea din stânga, care știe să facă un fel de zoom out automat, atunci când vede că este un selfie de grup fără a pierde din calitate sau fără a distorsiona imaginea.

Când vine vorba de video, telefonul știe să filmeze in 4K la 60 de frame-uri pe secundă, dar oferă și o stabilizare de imagine incredibilă în video, în full HD dar și multe alte opțiuni ale diafragmei. Adică ai putea să faci un vlog cu telefonul ăsta și să modifici deci capacitatea de blur din spate.

Toate aceste funcții sunt susținute de inteligența artificială și de procesorul dedicat pe care ei l-au denumit MariSilicon. Nu știu cum să traduc MariSilicon în română, dar sunt sigur că îmi spui tu în comentarii aici părerea ta.

Acest Neural Processor Unit știe să facă acum poze la apus, astfel încât și oamenii de pe Instagram vor vedea ce fel de apus vezi tu și nu ce apus crede telefonul că vede. Te va ajuta să filmezi și noaptea, că tot vin nopțile calde de vară când stăm afară și dacă ai un stativ pentru telefon eu l-aș folosi inclusiv la pozat stele căzătoare. Inteligența artificială va ajuta și la descărcarea de artefacte și de mizerie a pozelor făcute în condiții de lumină slabe. Imaginile filmate în 4K în modul de noapte vor fi la fel de clare ca o poză statică, spune Oppo.

Display-ul telefonului este un Amoled cu Gorilla Glass Victus, cu o folie de protecție pe el, destul de subțire și care văd că se tocește destul de ușor. Ecranul e de 6.7 inchi, curbat, cum îmi place mie. Rata de refresh este default de 120hz și chiar dacă nu înțelegi care este diferența dintre aceasta și o rată de refresh clasică de 60 hz, atunci află că pe ecranul ăsta eu îmi simt ochii mai relaxați când îl privesc. Iar la asta mă ajută și culorile care sunt mult mai vibrante aici.

Pentru că suntem în primăvară, Qualcomm nu a scos un procesor nou pentru telefoane, ci a scos un fel de versiune nouă a procesorului Snapdragon 888 și l-a denumit Gen 1. Față de versiunea precedentă, pe care o am și eu pe telefonul meu, Snapdragon a rezolvat problema eficienței energetice. Încă sunt supărat pe ei că pe telefonul meu ține bateria doar 6-8 ore.

Oppo a anticipat oarecum faptul că procesoarele noi ar trebui să consume mai mult curent, dat fiind și experiența din generația de anul trecut de procesoare, iar pe telefonul ăsta a reușit să integreze în aceleași dimensiuni, ba chiar mai mici ca ale telefoanelor de anul trecut. A reușit să integreze aici o baterie de 5000 de miliamperi oră cu 2 celule. Mi se pare remarcabil că aici sunt 2 celule de baterie, că sunt și mai mici ca pe alte telefoane, dar că pot înmagazina și mai multă energie.

Dar vestea interesantă nu se termină aici. Pe lângă baterie, vine și nebunia asta de încărcător de 80 de wati putere, care încarcă telefonul de la 0 la 100, în doar 31 de minute.

Practic. Telefonul mă ține 2 zile, la utilizarea normală de birou, iar astfel îmi permit luxul să îl încarc dimineața înainte de a pleca de acasă, fix în acele 31 de minute de dimineață când nu ții telefonul în mână.
Oppo se laudă că bateriile lor sunt optimizate pentru a păstra capacitatea de care am spus mai devreme timp de 1600 de încărcări. Dar pentru asta trebuie să folosești încărcătorul lor și cablul lor original. Orice alt cablu din comerț nu poate trimite 80W către telefon ca să îl încarce atât de repede.

Cum am zis, acum nu mai avem mufe diferite pentru încărcarea telefonului, dar avem aceste mici particularități de performanță care fac diferența între telefoane. Find X5 Pro acesta vine și cu o încărcare Wireless de 50 de wați.

Oppo pune pe telefoanele lor propriul … hai să ii zicem bootloader, sistem de operare dacă vreți să îi spuneți. Această versiune de Android 12 ușor modificată peste care producătorii adaugă software personalizat. Așa teoretic pot veni actualizări mai rapide.

Ce are diferit telefonul ăsta, este o funcție băgată în ColorOS 12 care îi împiedică pe alții să vadă ce notificări primești. De exemplu dacă ești în metrou, iar telefonul simte că e lume în jurul tău va alege singur să îți spună că ai primit un mesaj într-o anumită aplicație, dar nu va arăta și mesajul acela. Astfel ca să nu vadă și alții că ai primit mesaj de la iubi 2 iubi 3 și așa mai departe.

Oppo lucrează și la un soft pentru Windows prin care poți integra telefonul cu PC-ul. La eMAG telefonul vine la 6300 de lei. La Digi e 3200 de lei avansul, iar apoi 12 rate la portare.

Oppo Enco X2

Și am primit și noua generație de căști de la Oppo.

Oppo Enco X2, vor apărea la noi la vreo 1000 de lei, preț care le plasează în categoria căștilor scumpe, cu performanțe scumpe, pe care rămâne să le alegi în funcție de mediul tău. Pe Aliexpress sunt vreo 900 de lei, iar eu încă mâ gândesc dacă să le comand. Dacă mergi prin metrou sau la alergat, poate ai vrea să folosești căști de care să nu îți pară rău.

De fapt eu le-am folosit în metrou. Nu se pierd și nici nu cad.
Câștile vin cu noise cancellation care știe într-un fel să atenueze un zgomot de fond care este deranjant. Practic pe stradă auzi mașinile, ceea ce și trebuie, dar nu auzi zumzetul și vuietul orașului. Aici continuă colaborarea cu Dynaudio pe care Oppo o are și pe alte căști.

Încărcate țin 5 ore, se încarcă complet în 60 de minute după ce le-ai pus în carcasă, iar carcasa se încarcă complet în 90 de minute. Capacitatea baterie e de 57 miliamperi pe cască și de 566 de miliamperi pe cutie. Rezistă la picături de apă, au certificare de IP54 și o greutate de doar 57 de grame.

Cristi Dorombach

Cristi Dorombach, creator de conținut la techcorner.ro, dcristi.ro scrie despre internet, online, social, politic, filme, muzică, viața de zi cu zi pe blog.

Leave a Reply